top image food
MEGALI.jpg

Πολλά έχουν γραφεί τα τελευταία χρόνια για την Κρητική διατροφή, για τον πλούτο της, για την απλότητα της και την ευρηματικότητα της, για το ότι είναι βασισμένη σε απλά υλικά της κάθε εποχής και στην περίσσια τέχνη που αναβλύζει από την αγάπη για τον τόπο και την προσήλωση στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.


Πάνω από όλα είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι τα υλικά που έχεις για να φτιάξεις ένα νόστιμο φαγητό, είναι η ποιότητα των υλικών. Δεν είναι ο αριθμός τους, είναι ο συνδυασμός τους. Η κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής: απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα και ενισχυτικά γεύσης. Είναι όμως παράλληλα ιδιαίτερα νόστιμη, με φυσικό, θα έλεγε κανείς, τρόπο. Μέσα από την απλότητα αναδύεται η ευρηματικότητα της νοικοκυράς, που κρατά στα χέρια της την πείρα αιώνων, αλλά χωρίς να μένει προσηλωμένη στις αυστηρές δοσολογίες.
Ο Κρητικός βρίσκει διαρκώς νέους τρόπους για να αναδείξει τις αρετές των υλικών μέσα από διαφορετικούς λιτούς και ευρηματικούς γευστικούς συνδυασμούς. Η φαντασία είναι αυτή που σε τελική ανάλυση μετρά.
Αυτή την απλότητα γνώρισα πριν τέσσερα χρόνια όταν βρέθηκα καλεσμένη σε ένα μιτάτο στα Ανώγεια (ο αγαπημένος φίλος δεν ήθελε να αναφέρω το όνομα του). Μέσα στην φύση γνώρισα την απλότητα του βουνίσιου, των ανθρώπων που μάθανε να ζούνε μαζί με τα κατσίκια και τα πρόβατα, με τους αετούς, τα αγεράκια και τις βιτσίλες, να πατούν την γη και να ακουμπούν τα σύννεφα.
Σε αυτό το ονειρικό περιβάλλον του μιτάτου, που το μόνο υλικό που κυριαρχεί είναι η πέτρα, σε μια λιτή κουζίνα φτιάξαμε αρνί κοκκινιστό με τρία μόλις υλικά: κρέας από αρνί, τομάτα και λάδι. Δεν ήταν τα κοκκινιστά που γνώριζα μέχρι τότε. Όταν το γεύτηκα ενθουσιάστικα. Τότε γυρνά και μου λέει << Να μαγερεύεις απλά, αν έχεις καλά υλικά δεν χρειάζεσαι πράμα (τίποτα), σαν τη γυναίκα. Αν είναι ομορφογυναίκα και λεβέντισσα τα φτιασίαδια τη χαλούνε>>.

Υλικά
1,5 κιλό αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες)
200ml ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση
Παίρνουμε αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες, πλένουμε καλά. Ξεφλουδίζουμε της ντομάτες.

1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.

2
Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε κάτω από το μισό και ψήνουμε για δυο ώρες περίπου.

3
Αυτό είναι όλο.
Καλή επιτυχία!!!

4

5

6