top image food
proti.jpg

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Είναι αυτή που μπορώ να πω ότι με έχει χαρακτηρίσει. Την κάνω παρά πολλά χρόνια. Ειδικά όταν ήμουν φοιτήτρια στο Ηράκλειο, οπότε και το σπίτι μου ήταν πάντα κέντρο διερχομένων. Όλοι με τιμούσαν με την παρουσία τους, όπως τιμούσαν και τα φαγητά μου. Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, όποτε συναντήσω παλιούς συμφοιτητές το πρώτο πράγμα που μου λένε είναι: «Πότε θα βρεθούμε να μας κάνεις κουνέλι»;
Η συνταγή είναι της Κερά Ελισάβετ της πολύ αγαπημένης μου γιαγιάς. Όποτε μαγειρεύω το συγκεκριμένο φαγητό θυμάμαι πάντα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό και γελώ .
Ο παππούς θα πήγαινε στο κυνήγι και ήθελε να κάνει στη παρέα τον καμπόσο (να περηφανευτεί). Τους έταξε, λοιπόν, λαγό. Έλα σου όμως που γύρισε με άδεια χέρια... «Κερά, ε, Κερά (ποτέ δεν είπε τη γιαγιά Ελισάβετ με το όνομα της, πάντα Κερά ) πράμα δεν έπιασα και ήντα θα γενώ που θα με παίζουνε (θα τον κορόιδευαν)». «Φέρτους εσύ Κωστή μου και μην σε νοιάζει , θα σε βγάλω εγώ ασπροπρόσωπο. Μόνο πήγαινε να μου σφάξεις δυο κουνέλια και θα στους κάμω εγώ να μην ξεχωρίζουν το λαγό απ’ το κουνέλι».
Διάολος η γιαγιά, έβαλε καρύδια στο κουνέλι και το «μεταμόρφωσε» σε… λαγό! Του δίνει ένα σκούρο χρώμα και μια ελαφριά στυφνή γεύση που το κάνει ξεχωριστό. Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε…

Υλικά .
1,5 κιλό κουνέλι
10 μικρά κρεμμύδια ή 5 μεγάλα
700ml κόκκινο κρασί για το ψήσιμο
100ml ελαιόλαδο
100 – 150 γ. καρύδια
Αλάτι – κόκκους πιπέρι ή σκόνη
Λίγη ρίγανη

Εκτέλεση
Βάζουμε το κουνέλι μας σε μια λεκάνη με κρασί από το προηγούμενο βράδυ , αν δεν είναι δυνατόν αυτό να το αφήσουμε όσο χρόνο μπορούμε περισσότερο .

01

Σε ένα τσακάλι ή μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τοποθετούμε το κουνέλι μας να τσιγαριστεί , μετά γυρνάμε και από την άλλη μεριά .

02 03

Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο το κρασί κατά διαστήματα και τα μισά καρύδια , κλείνουμε το καπάκι . Έχουμε καθαρίσει τα κρεμμύδια μας και όταν είναι μισό ψημένο το κουνέλι (στη μια ώρα περίπου , ψήνω σε μεσαία θερμοκρασία ) ρίχνουμε τα κρεμμύδια το υπόλοιπο κρασί  το πιπέρι , τα καρύδια μας και αλατίζουμε .

04 05

Χρειάζεται ακόμα μια ώρα περίπου , θα πρέπει να είναι μαλακό το κουνέλι και η σάλτσα μας λίγο πηχτή , στο τέλος τρίβω λίγη ρίγανη , κλείνω τη φωτιά και αφήνω το φαγάκι μου να ηρεμήσει και να μελώσει .

06 07

Αν και λένε ότι τα λευκά κρέατα συνοδεύονται με λευκά κρασιά, υπάρχει και η άλλη άποψη: Αυτή που λέει ότι αν ένα φαγητό μαγειρευτεί με ένα κρασί θα πρέπει να συνοδευτεί στο τραπέζι από τον ίδιο οίνο. Συμφωνώ με τη δεύτερη. Συνήθως χρησιμοποιώ κρητικό, σπιτικό κρασί, του πατέρα μου. Ένα κρασί που φτιάχνεται από συνδυασμό των ποικιλιών Λιάτικο και Κοτσιφάλι. Σήμερα, όμως, χρησιμοποίησα ένα κρασί γνωστού οινοποιου Κοτσιφάλι με Syrah για να δώσω πιο έντονο χρώμα .
Στην υγεία σας λοιπόν και καλή απόλαυση !!!