top image food
Κρέας Αρχική.png

Λένε ότι η πρώτη ύλη είναι το μυστικό της αληθινής γεύσης.

Η νοστιμιά της μπριζόλας ξεκινά από τον πάγκο του κρεοπώλη. Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία που συμπεριλαμβάνει πολλά πράγματα όπως το μαρινάρισμα του κρέατος. Το μαρινάρισμα δίνει στο κρέας την υγρασία που χρειάζεται ώστε μα διατηρηθεί ζουμερό μετά το ψήσιμο και του προσθέτει άρωμα και νοστιμιά. Ιδανικό μαρινάρισμα γίνεται με αρωματισμένα βότανα της φύσης που χαρίζει ξεχωριστή γεύση ενώ παράλληλα απελευθερώνει τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας.

Μαρινάδα ή και μαρινάτα είναι παραφθορά της Λατινικής λέξης marinara που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση “όπως το κάνουν οι θαλασσινοί”. Στα πολύ παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία, έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος συντήρησης κάποιων τροφών όπως το κρέας, το οποίο τοποθετούσαν σε λινά τσουβάλια και τα άφηναν στη θάλασσα για να διατηρηθούν.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, αυτό που αντέχει στα μακροχρόνια θαλασσινά ταξίδια στη θάλασσα. Οι Ιταλοί, όταν οι Ισπανοί τον 16ο αιώνα έφεραν στην Ευρώπη την ντομάτα, παρασκεύασαν μια σάλτσα με πολλές ντομάτες,
σκόρδο, κρεμμύδια και βότανα, όπως το θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι και διάφορα άλλα βότανα, με αποτέλεσμα τα οξέα της ντομάτας να καταφέρουν να συντηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα που ήταν βυθισμένα μέσα σε αυτή.

ΑΡΧΙ12

Υλικά
1 κιλό Χοιρινές μπριζόλες Λαιμού ή σπαλομπριζόλες

Για μαρινάδα
100 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα
2 Κουταλιές ξύδι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι θρούμπι
1/2 κουταλάκι Πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Φρέσκο πιπέρι 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και βυθίζουμε μέσα τις μπριζόλες. Αλείφουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και κλείνουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες περίπου, βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν ψήσουμε ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν θέλουμε να ψήσουμε σε Ψησταριά, αφήνουμε να κάψει πολύ καλά η σχάρα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, σε ύψος περίπου 10 εκατοστών από τη φωτιά. Βάζουμε τις μπριζόλες και ψήνουμε 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 - 15 λεπτά ανάλογα με το πάχος που έχουν οι μπριζόλες μας. Όταν είναι έτοιμες Βγάζουμε σε μία πιατέλα και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε, να ηρεμήσουν και να ανακτήσουν τα υγρά του.

Εάν θέλουμε να ψήσουμε στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκριλ με τη σχάρα μέσα να κάψει. Τοποθετούμε τις μπριζόλες πάνω στη σχάρα και βάζουμε κάτω ένα ταψί με δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως στην ψησταριά.

Καλή επιτυχία!

ΚΡΕΑΣ1

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ

ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ Μέσα