top image food
smirnaiikaa αντίγραφο.png

Από τα παραδοσιακά φαγητά με πεντανόστιμη και αφράτη υφή, γεμάτα άρωμα κύμινου, κανέλας και Ανατολής που μπορούν να ψηθούν τόσο στη σχάρα όσο και στο τηγάνι με πολύ λίγο λάδι.

Τα σουτζουκάκια δεν είναι κεφτέδες και μπιφτέκια. Είναι άλλο πράγμα, διαφορετικό, άλλη γεύση. Αν μιλήσεις με Πολίτισσα ή Σμυρνέϊσα θα σου πουν πολλά μυστικά, γιατί κάποιες μικρές λεπτομέρειες έχουν κι αυτές τη σημασία τους για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι μια εύκολη συνταγή με το πλάσιμο να είναι το μόνο που θα σε κοπιάσει. Όλη τους η μαγεία και αυτό που τα χαρακτηρίζει και τους δίνει ένταση είναι η δυνατή μυρωδιά του κύμινου, που είναι ένα βασικό αρωματικό τους και η κόκκινη πυκνή σάλτσα από ντομάτα που τα συνοδεύει.

Τα σουτζουκάκια έχουν ένα πλεονέκτημα να συνοδεύονται με δροσερό τζατζίκι, σπυρωτό ρυζάκι πιλάφι που μας δίνει το κίτρινο ρύζι, τηγανιτές πατάτες ψημένες σε ελαιόλαδο, πουρέ, σαλάτα χόρτα και ακόμα να το σερβίρετε σαν πικάντικο μεζέ.

Τα σμυρναίικα ή πολίτικα σουτζουκάκια είναι πιάτο της ελληνικής και τουρκικής κουζίνας. Το όνομα τους, sucuk köfte, υποδηλώνει ότι τόσο η γεύση όσο και το άρωμά τους θυμίζει το σουτζούκι. Το τουρκικό όνομα sucuk έχει υιοθετηθεί από πάρα πολλές γλώσσες (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής) χωρίς κάποια ιδιαίτερη τροποποίηση. Το σουτζούκι είναι ξηρό, πικάντικο λουκάνικο το οποίο καταναλώνεται κυρίως στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό και πέρασε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Οι Έλληνες μάγειροι παράλλαξαν τη συνταγή με το να αφαιρέσουν τον ιστό του εντέρου με το οποίο ήταν τυλιγμένο το μίγμα που αποτελούσε το σουτζουκάκι.

Υλικά
250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γραμ. αρνίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
20ml ελαιόλαδο «Επιλογή μου»

20ml κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι κύμινο
1/4 κουταλάκι κανέλα «Επιλογή μου»
100 γραμ. τριμμένη φρυγανιά «Επιλογή μου»
Αλάτι «Επιλογή μου»
Πιπέρι «Επιλογή μου»
Αλεύρι για το πασπάλισμα «Επιλογή μου»

smirnaika1 αντίγραφο 

Για την σάλτσα
20ml ελαιόλαδο «Επιλογή μου»
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
500 γραμ. τριμμένη ντομάτα «Επιλογή μου»
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι κύμινο «Επιλογή μου»
Αλάτι πιπέρι «Επιλογή μου»

 

Για το ρύζι
400 γραμ. κίτρινο ρύζι «Επιλογή μου»
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο «Επιλογή μου»
2 φύλλα δάφνης «Επιλογή μου»
Αλάτι «Επιλογή μου»

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα μπαχαρικά, την φρυγανιά, τα αλατοπίπερα και ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον κιμά για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα.

Στη συνέχεια χωρίζουμε το μείγμα σε μπάλες 30 γραμ. και πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο χαρακτηριστικό σχήμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα ταψί και αλευρώνουμε τα σουτζουκάκια. Σε ένα τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο τηγανίζουμε σταδιακά τα σουτζουκάκια και βγάζουμε σε μία πιατέλα.

Αφού έχουμε τηγανίσει όλα τα σουτζουκάκια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα ανακατεύοντας να πάει παντού και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για να φτιάξουμε το ρύζι, σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα φύλλα δάφνης. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Όταν έχει απορροφήσει το νερό αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 2 λεπτά.

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε το ρύζι με σουτζουκάκια και αρκετή σάλτσα.
Καλή επιτυχία!

smirnaika2 αντίγραφο

 Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

32

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 81