top image food
gemista-mpiftekia1.png

Τα μπιφτέκια τα λατρεύουν όλοι οι έλληνες. Τα αφράτα φουσκωτά μπιφτέκια αρέσουν σε όλους. Απ’ ότι κρέας και αν είναι, μοσχάρι, χοιρινό ή κατσικίσιο και όταν έχει πάνω του και λίγο λίπος για να λιπαίνεται, γίνονται θεϊκά με μυρωδικά, σε σχάρα, στα κάρβουνα, σε σχαροτήγανο, στο φούρνο και τα απολαμβάνεις με ότι και αν συνοδεύονται.

Το μυστικό για πετυχημένα μπιφτέκια είναι ο φρέσκος κιμάς και τα αρωματικά υλικά που τον συνοδεύουν. Όταν μάλιστα προσθέσεις και φέταή γραβιέρα εκεί το μπιφτέκι αποθεώνεται.

Η γραβιέρα είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού που παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ, του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη φημισμένης γραβιέρας όπως της Κρήτης, Αγράφων, Νάξου, Τήνου, Μετσόβου, Αμφιλοχίας και Τριπόλεως.

gkemiastampiftekia4

Τα μπιφτέκια μπορείς να τα απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή είτε στο μεσημεριανό, στο καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι. Για τον Έλληνα η απόλαυση του κρέατος δεν είναι μόνο σε ένα επίσημο γεύμα με τύπους και κανόνες. Υπάρχουν οι γιορτές και τα υπαίθρια πανηγύρια, οι παρέες που στήνονται στο άψε σβήσε στην αυλή του σπιτιού, σε δημόσιους χώρους με κρασί, μπύρες και τσίπουρα. Στη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, την δεύτερη εβδομάδα των Απόκρεω, τη γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, γίνεται μεγάλη κατανάλωση κρέατος. Το πρώτο πράγμα που φροντίζουμε να υπάρχει στο τραπέζι είναι μπριζόλες, παϊδάκια, και μπιφτέκια. Αυτή η μυρωδιά του ψημένου κρέατος που αναμιγνύεται με τον καπνό του κάρβουνου είναι πολύ ελκυστική και ταυτόχρονα πρόκειται για μια από τις καλύτερες απολαύσεις. Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα είναι μια τελετουργία που θέλουμε να την απολαμβάνουμε μαζί με άλλους, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας» και ανταλλάσοντας ευχές.

 

Υλικά
500 γρ. χοιρινό κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα
20ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30ml κόκκινο κρασί
1 αυγό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλάκι Θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
150γρ. γραβιέρα

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη καθώς και την ντομάτα. Ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί , το αυγό, τον μαϊντανό, τη φρυγανιά και τα μπαχαρικά.

Ζυμώνουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Κόβουμε την γραβιέρα σε πολύ μικρά κομμάτια και κρατάμε στην άκρη.

Πλάθουμε 8 μπιφτέκια και δημιουργούμε στη μέση μία λακκούβα. Βάζουμε μερικά κομμάτια γραβιέρα και κλείνουμε τις ενώσεις.

Απλώνουμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Διαφορετικά, ψήνουμε σε σχαροτήγανο αφού πρώτα έχουμε ρίξει μία κουταλιά ελαιόλαδο για 6 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με σαλάτα ή πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!

gemistampiftekia3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2