top image food
loukanikamepatatesfourno3.png

Η παρασκευή λουκάνικων αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης του κρέατος και θεωρείται ότι ακόμα και οι προϊστορικοί άνθρωποι έφτιαχναν τα δικά τους λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας, ενώ η εφεύρεσή τους αποδίδεται στους Σουμέριους γύρω στο 3.000-2.500 π.Χ.

Ενδείξεις υπάρχουν, επίσης, για το γεγονός ότι τα λουκάνικα ήταν ένα από τα διαδεδομένα τρόφιμα τόσο για τους αρχαίους Έλληνες όσο και για τους Ρωμαίους -ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ονομασία λουκάνικο, προέρχεται από την λατινική λέξη lucanicum, ενώ και η αγγλική λέξη sausage έχει επίσης λατινική ρίζα από την λέξη salsus, που σημαίνει αλατισμένο-, κατά την βασιλεία του Νέρωνα μάλιστα συνδέονταν με τα περίφημα Λουπερκάλια, μία από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές.

loukanikamepatatesfournou1

Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσειά του ένα είδος λουκάνικου αίματος, ο Αριστοφάνης αποφασίζει ότι ένας από τους κύριους χαρακτήρες στην κωμωδία του «Ιππής», ο Αγοράκριτος, θα είναι πωλητής λουκάνικων, ενώ αναφορές γίνονται ακόμα από τον Αθήναιο στους «Δειπνοσοφιστές», από τον Ιπποκράτη, τον Αρχέστρατο και τον Επίχαρμο.

Κύριο συστατικό των λουκάνικων αποτελεί το χοιρινό κρέας, κομμένο σε κιμά ή μικρά κομματάκια, που μπορεί όμως να είναι και βοδινό ή μοσχαρίσιο, ακόμα δε και από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, με το μείγμα να τοποθετείται μέσα σε φυσικά ή τεχνητά βρώσιμα περιβλήματα. Οι συνταγές για την αξιοποίηση του αγαπημένου αυτού αλλαντικού είναι αμέτρητες, κορυφαία μεταξύ των οποίων το περίφημο πηλιορείτικο σπετζοφάι, είμαστε όμως βέβαιοι ότι η σημερινή συνταγή, που το παντρεύει με πατατούλες και το οδηγεί στον φούρνο, θα σας ενθουσιάσει, καθώς αποτελεί ένα φαγητό όχι μόνο εύγευστο και χορταστικό, αλλά και αγαπημένο για μεγάλους και κυρίως μικρούς, που τόσο μας δυσκολεύουν με τις επίμονες αρνήσεις τους ενώπιον πολλών μαγειρικών μας επιλογών.

Υλικά
500γρ. λουκάνικο χωριάτικο
6 μεγάλες πατάτες
1 κουταλιά μουστάρδα
100ml ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Χυμό από μισό πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο με φλούδα

 

Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τις πατάτες, κόβουμε κυδωνάτες και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Σε ένα multi, ρίχνουμε την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και περιχύνουμε τις πατάτες.

Ρίχνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε μία κούπα νερό.

Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Τέλος ξεσκεπάζουμε, τοποθετούμε το λουκάνικο κομμένο σε μέτρια κομμάτια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά ακόμα.
Καλή επιτυχία!

loukanikamepatatesfournou2

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2