top image food
STRIFTISPANAKOTIROPOTA1.png

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της συνταγή χορτόπιτας και κάθε μία είναι ιδιαίτερη και με διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Όλες είναι πεντανόστιμες και ιδιαίτερα οι παραδοσιακές χειροποίητες με τραγανό φύλλο, με πλούσια γέμιση από σπανάκι, φέτα ή ανθότυρο και με πολλά μυρωδικά. Μια πίτα που αγάπησε η ελληνική οικογένεια και κάθε ένας ξεχωριστά γιατί είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, πρωινό ή κολατσιό.

STRIFTISPANAKOTIROPOTA15
Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό που το αγκάλιασε η ελληνική κουζίνα και για το λόγο αυτό καλλιεργείται παντού. Έχει την δυνατότητα να ενσωματώνεται εύκολα σε οποιαδήποτε διατροφή καθώς είναι μια οικονομική επιλογή και εύκολο στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα. Ο συνδυασμός του φρέσκου λαχανικού με ωραία υφή και γλυκιά γεύση, με μαλακό τυρί, μας δίνει μια ιδιαίτερη γεύση που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αυτά τα δύο βασικά συστατικά έρχεται να αγκαλιάσει ένα χειροποίητο φύλο ζύμης από αλεύρι, λάδι, λίγο αλάτι και νερό. Ένα φύλλο που έχει τυλιχτεί σπειροειδώς δίνοντας ένα γεωμετρικό αρμονικό αποτέλεσμα που συνδυάζει τη συμμετρία και τη χρυσή αναλογία, με την οπτική αντίληψη, προκαλώντας την αίσθηση της αρμονίας και της ομορφιάς.
Τις πίτες τις συναντούμε σαν φαγητό από την αρχαιότητα και σε όλους τους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις αλλάζοντας μορφή από τόπο σε τόπο. Από μικροί γνωρίσαμε τις εικόνες με τον σοφρά και την γιαγιά στο σκαμνάκι να κοσκινίζει το αλεύρι, να βάζει χλιαρό νερό, να προσθέτει το αγνό λάδι και λίγη ρακή, να μαλάσει με τα ζαρωμένα χέρια της, να φτιάχνει ζύμη σφικτή ή μαλακή, να πιάνει το ξυλίκι και να ανοίγει φύλο όλο και πιο μεγάλο. Στη Μακεδονία η μικρή στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή ως Κοζανίτικο "Κιχί" και ψήνεται στον φούρνο.

Υλικά
1 κιλό σπανάκι επιλογή μου
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσα το λευκό μέρος
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
200 γρ. φέτα
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
150ml ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε το αυγό την φρυγανιά και την φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε ένα φύλλο το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουν γέμιση σε όλο το μήκος, ρολάρουμε όλο το φύλλο και τυλίγουμε. Τοποθετούμε στη μέση ενός στρογγυλού ταψιού και συνεχίζουμε δίνοντας το σχήμα σαλιγκαριού. Μπορούμε διαφορετικά να φτιάξουμε και ατομικές στριφτές σπανακοτυρόπιτες.
Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Αποσύρουμε από το φούρνο αφήνουμε για λίγο να σταθεί και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

STRIFTISPANAKOTIROPOTA13

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1