top image food
6RIZOPITA1.png

Ανά την ελληνική επικράτεια συναντούμε μια τεράστια ποικιλία συνταγών για πίτες, μεταξύ των οποίων κάθε είδους τυρόπιτες, χορτόπιτες και σπανακόπιτες, κρεατόπιτες και πρασόπιτες, πίτες στριφτές ή τσαλακωτές, ακόμα και πίτες χωρίς φύλλο, όπως η θεσσαλική μπατζίνα, η ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα ή η γιαννιώτικη μπατσαριά.

RIZOPITA1

Πρόκειται για εδέσματα που παρασκευάζονται συνήθως με φύλλο ζύμης και ψήνονται είτε ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτες ταψιού, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβοναι σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες. Η προέλευση του φαγητού αυτού εντοπίζεται στις ανατολικές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί όμως να κατάγεται και από τους βυζαντινούς πλακούντες, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν εξέλιξη ενός πιάτου της αρχαίας ρωμαϊκής κουζίνας, με ψημένο φύλλο ζύμης και τυρί. Σήμερα, απαντάται σε διάφορες εκδοχές στη βαλκανική και μεσογειακή κουζίνα, αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της δυτικής Ασίας.
Μια πίτα, που με τις πολλές παραλλαγές της κοσμεί τα τοπικά εδεσματολόγια πολλών περιοχών της Ελλάδας, είναι η ρυζόπιτα. Θα την βρούμε τόσο σε γλυκιά όσο και σε αλμυρή εκδοχή με το ρυζάκι να αποτελεί ουσιαστικά τον καμβά, επί του οποίου η φαντασία της νοικοκυράς και η διαθεσιμότητα των τοπικών πρώτων υλών, κεντούν μια ανεξάντλητη ποικιλία γεύσεων. Στην Ήπειρο, λοιπόν, τον τόνο δίνουν πλούσια σε γεύση τυριά, όπως η φέτα και η μυζήθρα, πάντοτε με την προσθήκη ολόφρεσκων αυγών και ντόπιου γάλακτος. Τυρένια ταυτότητα έχει και η γνωστή λευκαδίτικη ρυζόπιτα, ενώ στη Θεσσαλία τα καρύδια, το σουσάμι, οι σταφίδες, τα κανελογαρύφαλλα, ενίοτε δε και το σιρόπιασμά της, κάνουν τη ρυζόπιτα να θυμίζει μπακλαβά. Στην Κοζάνη πάλι η παραδοσιακή ρυζόπιτα ονομάζεται μπουρέκι της νύφης και μετατρέπεται σε γλυκό, που συνήθιζαν να ετοιμάζουν οι νεόνυμφες κοπέλες την Τρίτη, μετά την Κυριακή του γάμου τους, με πρωταγωνιστές -εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή το ρύζι, τη ζάχαρη και το βούτυρο-, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το λεμόνι και βέβαια τον κρόκο Κοζάνης.
Μια παραδοσιακή αποκριάτικη γλυκιά ρυζόπιτα είναι και ο περίφημος κρητικός τζουλαμάς, που με τις πολλές εκδοχές του απαντάται σε ολόκληρο το νησί, αν και κυρίως χαρακτηρίζει την κουζίνα της Μεσαράς, της μεγάλης εσωτερικής πεδιάδας της νότιας Κρήτης, στο νομό Ηρακλείου. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη συνταγή, όπου το κρέας και τα εντόσθια συναντούν τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, το βούτυρο, τα κανελογαρύφαλλα και το μοσχοκάρυδο, σε έναν πραγματικά αξεπέραστο γευστικό συνδυασμό!
Εσείς, εννοείται ότι δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ προκειμένου να ετοιμάσετε τη νοστιμότερη ρυζόπιτα που δοκιμάσατε ποτέ, ακολουθώντας απλά βήμα προς βήμα τη συνταγή που ακολουθεί, προσθέτοντας μόνο την αγάπη και το μεράκι σας.

Υλικά
300 γρ. ρύζι
400 ml νερό
1 λίτρο γάλα πλήρες χλιαρό
100ml ελαιόλαδο
5 αυγά
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε το ρύζι και το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Όταν τραβήξει το νερό, ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια και το τυρί, ανακατεύουμε απαλά.
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, μεταφέρουμε το μείγμα με το ρύζι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις.
Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

RIZOPITA13

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1