top image food
pitakia-glykia-kolokitha.jpg

Γλυκιά κολοκύθα, ένα λαχανικό με πολλά θρεπτικά συστατικά που ευτυχώς έχει μπει στις κουζίνες μας και έχει διαδοθεί για τα καλά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό μπορώ να πω ότι έχουν συμβάλει σημαντικά όλοι οι σύγχρονοι σεφ και διαφορές εκπομπές μαγειρικής που πρόβαλαν αυτό το υλικό…


Η γλυκοκολοκύθα, όμως, δεν είναι καινούργιο… φρούτο! Έχει θρέψει γενιές και γενιές, έχει αποτελέσει βασικό συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές και μετά από μια περίοδο που είχε πέσει στην αφάνεια, πλέον επιστρέφει δυναμικά!
Οι παραδοσιακές συνταγές που υπάρχουν αφορούν σε φαγητά, πίτες και γλυκά. Δοκιμάστε να φτιάξετε οτιδήποτε με γλυκιά κολοκύθα και θα ενθουσιαστείτε.
Η συνταγή που σας δίνω σήμερα ήταν συνταγή της γιαγιάς μου. Ακόμα, βέβαια, δεν έχω εξακριβώσει αν ο ξυνόχοντρος αποτελούσε μέρος της αρχικής συνταγής ή αν ήταν δική της προσθήκη επειδή τον αγαπούσε πολύ. Όπως και να έχει πρόκειται για μια υπέροχη συνταγή, όπου ο ξυνόχοντρος δίνει το κάτι διαφορετικό στη κολοκύθα και όλα μαζί με το δυόσμο και τη φέτα χαρίζουν ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Ζύμη
400-500γρ αλεύρι ΓΟΧ
200ml νερό
150ml ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρακί
Το χυμό μισού λεμονιού
Μισό κουταλάκι αλάτι

Γέμιση
1 κιλό καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
100ml ελαιόλαδο
150γρ ξινόχονδρο
200γρ τυρί φέτα
Μισό ματσάκι δυόσμο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300ml νερό

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε τη γέμιση, διότι πρέπει να κρυώσει εντελώς για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε στα πιττάκια μας.

01

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λαδί και τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και τα τσιγαρίζουμε ελαφριά. Προσθέτουμε την κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομματάκια

02 03

Όταν τσιγαριστεί και η κολοκύθα μας προσθέτουμε τον ξυνόχονδρο μαζί με το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 5-7 λεπτά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να είναι ψημένος ο ξινόχονδρος.

04 05

Όταν θα έχει πιει τα υγρά του βάζουμε τη φέτα θρυμματισμένη το δυόσμο και το πιπέρι

06

Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη μας.

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά, το αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο και ζυμώνουμε ώστε να πετύχουμε μια μέτρια ζύμη(ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και σκληρή). Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένα με μεμβράνη να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μισή ώρα.

DSC01429 DSC01434

DSC01440 DSC01441

DSC01442 DSC01445
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε ένα τα μπαλάκια μας και ανοίγουμε λεπτό φύλλο περίπου 2 χιλιοστά. Αν σας φαίνεται δύσκολο το άνοιγμα του φύλλου με ξυλίκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή για άνοιγμα φύλλου.

DSC01516 DSC01518
Κόβουμε τη ζύμη μας σε φυλλαράκια και προσθέτουμε μισή κουταλιά της σούπας γέμιση, και τα κλείνουμε με τον τρόπο που φαίνεται στις φωτογραφίες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουτάκι μιας βανίλιας ώστε να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξει κατά το τηγάνισμα και επίσης για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

DSC01523 DSC01533

Σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο( το λάδι να έχει κάψει) τα πιττάκια μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα και απ τις δυο πλευρές.
Τοποθετούμε τα πιττάκια σε απορροφητικό χαρτί σε ταψάκι ένα όρθια, ώστε να μη λαδοπιούν και να παραμείνουν τραγανά. Ιδανικά τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα είναι εξίσου νόστιμα και τραγανά.

DSC01653

DSC01663

Καλή επιτυχία