top image food
penirlia1ad.png

Είναι αλήθεια ότι η λέξη πεϊνιρλί φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας -τουλάχιστον όσων κατοικούν στο λεκανοπέδιο- την περιοχή της Δροσιάς, η οποία θεωρείται για την Αττική η πηγή του εύγευστου αυτού εδέσματος.

Και σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, δεδομένου ότι στην Δροσιά βρισκόταν το πρώτο μαγαζί που σέρβιρε πεϊνιρλί επί ελληνικού εδάφους. Επρόκειτο για ένα μικρό αρτο-παντοπωλείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης ήδη από την δεκαετία του 1920, θέλοντας να κρατήσει ζωντανές τις γευστικές -και όχι μόνο- αναμνήσεις των Ποντίων της περιοχής, παρασκεύαζε πεϊνιρλί, με την ασυναγώνιστη γεύση του να το καθιστά πολύ γρήγορα κυρίαρχο στο γαστρονομικό χάρτη της περιοχής και καταστήματα σε μεγάλο βαθμό απόλυτα εξειδικευμένα στο συγκεκριμένο προϊόν, να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

penirlia1

Ωστόσο, το πεϊνιρλί, όπως και η ονομασία του, έχουν ρίζες τουρκικές, καθώς peynir σημαίνει τυρί, ενώ η προσθήκη της κατάληξης -li, που χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά, όπως kiymali ή pasturmali, μεταφράζεται αντίστοιχα ως έδεσμα με τυρί, με κιμά, με παστουρμά κ.λπ. Όντως, πέραν της βασικής πρώτης ύλης, που δεν είναι άλλη από το μαλακό ζυμάρι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα συστατικά του πεϊνιρλί -ή πενιρλί αν προτιμάτε- παίζει το τυρί, συνήθως κίτρινο, το οποίο είτε καλύπτει όλη την επιφάνεια τής, σε σχήμα βαρκούλας, μακρόστενης ανοιχτής πίτας (peynirli pide), είτε μέρος της μόνο (karışık pide) -ως pide είναι γνωστό στην Τουρκία- και πάνω στο τυρένιο αυτό κρεβατάκι τοποθετούνται τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Στην παραδοσιακή εκδοχή του το κέντρο του πεϊνιρλί στολιζόταν με την νοστιμιά του παστουρμά, ο οποίος σταδιακά αντικαταστάθηκε από κιμά και διάφορα αλλαντικά όπως σαλάμι, ζαμπόν ή μπέικον κλπ. Σήμερα, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει πλέον και πεϊνιρλί απλό, μόνο με τυρί, πεϊνιρλί με 4 τυριά, πεϊνιρλί με φέτα, πεϊνιρλί λαχανικών και ένα σωρό άλλες παραλλαγές, ικανές να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Το γνωστό και αγαπητό σε ολόκληρη την Ανατολή πεϊνιρλί έφτασε στην Ελλάδα φυλαγμένο στις αποσκευές των προσφύγων, τη δεκαετία του ’20, με τους Ποντίους να τα έχουν τόσο "οικειοποιηθεί", ώστε τα ονομάζουν πλέον γιαγλία και τα γεμίζουν με καθετί βρισκούμενο, από τυρί (πεϊνιρλία), αυγά (γιουμουρταλούγια) και κιμά (κουϊμαλούγια), έως στεγνά φασούλια καβουρδισμένα στο βούτυρο, καβουρμάν καβουρντισμένο στο λίπος του ή και σκέτες πατάτες στη χόβολη με μπόλικο αλάτι. Εσείς δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την εύκολη συνταγή που σας δίνουμε και να τα απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Υλικά
Για ζυμάρι
1 μαγιά ξηρή
150ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
150ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι αλάτι
500-550γρ. αλεύρι

Για την σάλτσα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/3 κουταλάκι πάπρικα
1/3 κουταλάκι ρίγανη
4 φύλλα βασιλικού
Αλάτι Πιπέρι

Για την γέμιση
300 γρ. mix Τυριών
6 φέτες αλλαντικά της επιλογής μας
50γρ. βούτυρο λιωμένο

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά με απαλές κινήσεις, είναι σημαντικό να μην μετακινούμε το μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε 500γρ. αλεύρι κοσκινισμένο, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ρίχνουμε τη μαγιά και σταδιακά το γάλα, ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλά.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα περίπου να φουσκώσει.

Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αδειάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, την πάπρικα, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Αφού έχει απορροφήσει τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πεϊνιρλί μας.

Παίρνουμε ένα φύλλο, ανοίγουμε λίγο με το μπλάστρι και απλώνουμε στη μέση μία κουταλιά σάλτσα. Στρώνουμε φέτες με αλλαντικά της επιλογής μας και τριμμένα τυριά.

Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο νερό γύρο στο φύλλο, γυρνάμε τη μια μεριά, διπλώνουμε και την άλλη και κολλάμε από κάτω, επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στην άλλη πλευρά του φύλλου και έτσι δίνουμε το κλασικό σχήμα βάρκας. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 15-2 λεπτά περίπου. Αφού είναι έτοιμα, βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα ζεστά πεϊνιρλί.

Καλή επιτυχία!

penirlia12a

 

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο