top image food
45RIZIGARIDES1.png

Από τους δημοφιλείς θαλασσινούς μεζέδες που έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα είναι οι γαρίδες. Θαλασσινό που μας δίνει υπέροχα πιάτα με πιλάφι, σαγανάκι, μακαρονάδες, κρασάτες, φουρνιστές με φέτα και μια πληθώρα πλούσιων υγιεινών γευστικών συνταγών.


Τα θαλασσινά στην ελληνική κουζίνα είναι μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων που έχουν συνδεθεί στενά με την περίοδο της νηστείας. Μας δίνουν αμέτρητες συνταγές που μας προσδίδουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα θαλασσινά έχουν μεγάλο πλεονέκτημα γιατί μαγειρεύονται σε ελάχιστο χρόνο. Οι θαλασσινοί μεζέδες μυρίζουν Ελλάδα. Το άκουσμα της λέξης παραπέμπει σε σκηνικό με παρέες σε παραθαλάσσιες ταβέρνες, σε φιλικές μαζώξεις με πιατάκια στη μέση του τραπεζιού γεμάτα με λιχουδιές που συνοδεύουν οινοπνευματώδη ποτά. Ένα τέτοιο σκηνικό εμφανίζεται την Καθαρά Δευτέρα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. Το τραπέζι την ημέρα αυτή δεν είναι οικογενειακή υπόθεση, αλλά μια τάβλα στρωμένη με κοινή συνεισφορά τροφίμων στο κέντρο του χωριού ή σε κάποιο άλλο σημείο με καθολική σύναξη, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες, σε κάποιο πλάτεμα, ύψωμα ή παραλία, μιας και ο ήλιος την περίοδο αυτή τον θέλουμε για να μας ζεσταίνει.
Τα θαλασσινά όπως και τα κρεατικά τα χρησιμοποιούμε σε δροσερές δημιουργίες μαζί με ρύζι που είναι από τις δημοφιλέστερες τροφές στο κόσμο. Νόστιμο, θρεπτικό, γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα, με μεγάλη γκάμα συνταγών να το ακολουθούν. Η πιο αγαπημένη γεύση με ρύζι είναι το πιλάφι είτε μαγειρεμένο σε αρωματικό ζωμό από κρέας, ψάρι, ζυμαρικά ή λαχανικά. Οι γαρίδες πιλάφι είναι μια εύκολη πεντανόστιμη συνταγή που δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να την έχεις στο τραπέζι σου. Φαγητό που μπορούμε να το απολαύσουμε σε κυριακάτικα ή εορταστικά τραπέζια συνοδεύοντας το με λευκό κρασί για όμορφες στιγμές!

RIZIGARIDES1

Υλικά
400 γρ. αποφλοιωμένες γαρίδες
80ml ελαιόλαδο
1 πράσο το λευκό μέρος
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ
100ml άσπρο κρασί
150 γρ. ντομάτα κονκασέ
200 γρ. ρύζι γλασέ
700ml ζωμό λαχανικών
2 αστεροειδής γλυκάνισος ή 1/2 κουταλάκι σκόνη
1 πρέζα καυτερή πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε την πιπεριά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βάζουμε την ντομάτα και ρίχνουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την πάπρικα και σταδιακά το ζωμό, ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
Δυο λεπτά πριν είναι έτοιμο βάζουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!

RIZIGARIDES144

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο