top image food
KALAMARAKIATIGANITA145.png

Η Καθαρή Δευτέρα φτάνει -με το όνομά της να συμβολίζει τη μακρά περίοδο κάθαρσης ως το Πάσχα- και κανείς δεν θα μπορούσε να την φαντασθεί χωρίς έστω και μία πλακουτσωτή λαγάνα στο τραπέζι, δίπλα στα θαλασσινά, τα τουρσί, τους χαλβάδες και τις ταραμοσαλάτες, που ξεσηκώνουν με τη νοστιμιά τους τούς σιελογόνους αδένες των ομοτράπεζων.

KALAMARAKIATIGANITA1544

Η Καθαρή Δευτέρα είναι γιορτή κινητή, δεδομένου ότι εξαρτάται απολύτως από την ημερομηνία του Πάσχα, καθώς σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της περιόδου των 7 εβδομάδων της Μεγάλης Σαρακοστής, που οδηγεί τελικά στην Ανάσταση του Κυρίου και τη Λαμπρή. Δεν είναι τυχαίο που στις παλαιότερες εποχές, ελλείψει ημερολογίων, τον ρόλο τους αναλάμβανε η χαρακτηριστική λαγάνα στο σχήμα μιας γυναίκας, της "κυρά-Σαρακοστής", που δεν έχει στόμα -συμβολίζοντας τη νηστεία-, φέρει σταυρό στο κεφάλι και χέρια σταυρωμένα για τις προσευχές, ενώ τα επτά πόδια της αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις επτά εβδομάδες διάρκειας της Σαρακοστής, γι' αυτό κάθε Σάββατο ένα από αυτά κόβεται, με το τελευταίο, αυτό του Μεγάλου Σαββάτου, να σηματοδοτεί τον ερχομό της Λαμπρής.
Παράλληλα, όμως, η Καθαρή Δευτέρα σημαίνει τη λήξη των Αποκριών και έλαβε τη χαρακτηριστική ονομασία της εκ του γεγονότος ότι οι Χριστιανοί θα έπρεπε όχι μόνο οι ίδιοι να "καθαριστούν" σωματικά και κυρίως ψυχικά, αλλά ακόμα και τα μαγειρικά σκεύη τους να μην έχουν πλέον ίχνος λίπους, προκειμένου να υποδεχθούν τη μακρά περίοδο νηστείας και προσευχής, που ολοκληρώνεται 48 ημέρες αργότερα.
Λογικό είναι, λοιπόν, όλα τα θαλασσινά, μεταξύ των οποίων και τα αγαπημένα καλαμαράκια, να κρατούν ρόλο πρωταγωνιστικό στο νηστίσιμο τραπέζι της ημέρας αυτής. Το καλαμάρι είναι μαλάκιο και ανήκει στα κεφαλόποδα, κολυμπά δε διαρκώς, ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές και τρέφεται κυρίως με ψάρια. Πολλά είδη καλαμαριών είναι δημοφιλή στις εθνικές κουζίνες πολλών χωρών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα, αλλά και χώρες της Ευρώπης. Το σώμα του μπορεί να γεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε ροδέλες, ενώ φαγώσιμα είναι επίσης τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι του. Τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι βρώσιμα, είναι το ασβεστολιθικό διάφανο όστρακό του και το ρύγχος του. Τα τηγανητά καλαμαράκια που σας προτείνουμε αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του οικογενειακού τραπεζιού, μαζί με πατατούλες και μια δροσερή σαλάτα, όμως αν ακολουθήσετε όλα τα μυστικά που σας αποκαλύπτουμε να είστε βέβαιοι ότι πραγματικά θα τα λατρέψετε!


Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα
50 γρ. καλαμποκάλευρο
200 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Αλάτι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα καλαμάρια και αφήνουνε σε σουρωτό να σουρώσουν.
Στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Αν τα καλαμάρια μας είναι μεγαλύτερα κόβουμε σε ίσες ροδέλες διαφορετικά αφήνουμε ολόκληρα.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι Γ.Ο.Χ και περνάμε μια μια τις ροδέλες το καλαμάρι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί πάρα πολύ καλά.
Ρίχνουμε μέσα στο καυτό ελαιόλαδο λίγες ροδέλες καλαμάρι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό και γυρνάμε από την άλλη πλευρά συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αμέσως μετά αλατίζουμε και σερβίρουμε.

Tips
1. Στεγνώνουμε αρκετά καλά τα καλαμάρια με απορροφητικό χαρτί.
2. Στο αλεύρι μέσα ανακατεύουμε και ελάχιστο καλαμποκάλευρο.
3. Τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό ελαιόλαδο.
4. Βάζουμε ελάχιστα καλαμάρια στο τηγάνι για να μην πέσει θερμοκρασία.
5. Τηγανίζουμε τα καλαμάρια για πολύ λίγο χρόνο, ίσα να πάρουν χρώμα.
6. Αλατίζουμε τα καλαμάρια μετά το ψήσιμο.
7. Αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή επιτυχία!

KALAMARAKIATIGANITA1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

 

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2

Tags