top image food
psari.jpg

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου έχει ταυτιστεί με την επικράτηση της άνοιξης και με τον εορτασμό της εθνικής γιορτής του ελληνισμού ως η ημέρα έναρξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.
Κύριο χαρακτηριστικό στην Κρήτη την ημέρα αυτή ήταν οι προλήψεις, οι καιρικές παρατηρήσεις και η ψαροφαγία.
Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί είχαν το πλεονέκτημα να καταναλώσουν φρέσκο ψάρι, αν οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και το επέτρεπαν. Αν ήταν άσχημες, επέλεγαν αντί του φρέσκου ψαριού τον «φτωχογιάννη» όπως έλεγαν τον παστωμένο μπακαλιάρο. Η επιλογή του μπακαλιάρου ήταν το κύριο μενού της ημέρας για πολλές οικογένειες που κατοικούσαν σε ορεινά και απόμακρα από την θάλασσα χωριά.
Την περίοδο της Σαρακοστής η εκκλησία επέτρεπε μόνο δύο φορές το ψάρι, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Ως Θεομητορική εορτή αφιερωμένη στην Παναγία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό για τα μοναχικά τυπικά καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και το κρασί.
Μια παλιά παροιμία αποτυπώνει την εξαίρεση των εορτών της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου.

"Όπου ακούς Μαριά και Γιάννη
βάλε ψάρι στο τηγάνι."

Ο μπακαλιάρος έθρεψε γενιές και γενιές και είχε περίοπτη θέση στο κρητικό τραπέζι. Την χειμερινή περίοδο αποτελούσε συμπλήρωμα της κύρια διατροφής που ήταν τα όσπρια και τα χορταρικά. Η τιμή του ήταν προσιτή. Με μια οκά λάδι αγόραζαν ένα «χνάρι» (φύλλο) μπακαλιάρο.
Η γευστική αυτή συνήθεια συνεχίζεται και σήμερα και ο μπακαλιάρος είναι το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού. Σήμερα όμως δεν θα μαγειρέψουμε παστό μπακαλιάρο. Θα κάνουμε μια διαφορετική συνταγή με μπακαλιάρο ολόκληρο. Ένα είδος στιφάδο ή γιαχνί όπου το πετιμέζι χαρίζει μια μοναδική γεύση και ένα υπέροχο χρώμα στη σάλτσα μας. Αρχικά η έμπνευση με το πετιμέζι ξεκίνησε για να αποφύγω τη ζάχαρη που χρησιμοποιούσα αρχικά για την οξύτητα της ντομάτας. Τελικά βρήκε πολλούς φανατικούς οπαδούς και το καθιέρωσα. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη τσαχπινιά.


Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο κομμένο και καθαρισμένο
7 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες ντομάτες ξυσμένες
½ ματσάκι μαϊντανό
50ml πετιμέζι
Αλάτι – πιπέρι
Φύλλα δάφνης
150ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αρχικά καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από τα λέπια και τον κόβουμε σε μερίδες. Αλατίζουμε και τον αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα κρεμμύδια μας.

WP 20170106 14 23 25 Pro
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μεγάλες φέτες. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό. Αφήνουμε να τσιγαριστεί για 2 λεπτά ακόμα και βάζουμε το πετιμέζι, τα φύλλα δάφνης, κόκκους πιπέρι και ένα φλιτζάνι περίπου ζεστό νερό.

WP 20170106 14 56 41 Pro WP 20170106 14 59 40 Pro
Αφήνουμε το φαγητό μας για περίπου 15 λεπτά να μεσοψηθούν τα κρεμμύδια μας.

WP 20170106 15 21 34 Pro
Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω το μπακαλιάρο και ψήνουμε για αλλά 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

WP 20170106 15 22 19 Pro WP 20170106 16 08 34 Pro

 Καλή επιτυχία !!!