top image food
soupiesspanaki2.png

Συνταγή νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική για αυτούς που αγαπούν την παραδοσιακή γεύση. Ένα πιάτο για όλες τις ημέρες, το καλύτερο για τη νηστεία και για υγιεινή διατροφή.

Φαγητό με πολλές αρωματικές πρασινάδες, γίνεται λουκούμι, ελαφρύ, με χαμηλά λιπαρά. Φαγητό που μυρίζει θάλασσα, λες και είσαι δίπλα στο κύμα. Αυτός είναι ο θησαυρός μας για αυτό τρελαίνονται όλοι οι τουρίστες με τα ελληνικά φαγητά.

soupiesspanaki2png

Το μυστικό είναι με λίγα απλά υλικά, κορυφαίας ποιότητας, να πετυχαίνεις την τέλεια γεύση που μοσχοβολά Ελλάδα. Όλοι τρελαίνονται με αυτή την σάλτσα που δημιουργούν τα ζουμάκια από το σπανάκι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και τις άλλες πρασινάδες που δένουν με τις σουπιές και κάνουν ένα σπιτικό φαγητό που προτιμάς να φας ζεστό. Έχει την δυνατότητα να ενσωματώνεται εύκολα σε οποιαδήποτε διατροφή καθώς είναι μια οικονομική επιλογή και εύκολο στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα.

Το σπανάκι παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας και ως τρόφιμο φυτικής προέλευσης είναι στο κόσμο της δίαιτας και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής μαζί με φρούτα, δημητριακά και όσπρια. Είναι λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτή την διατροφική των λαχανικών την είχαν αναγνωρίσει και οι αρχαίοι πρόγονοι μας και για αυτό το λόγο τα έτρωγαν όλοι και ήταν το φάρμακο τους για τον πονοκέφαλο.

Το σπανάκι έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς στο πέρασμα του χρόνου. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Περσία, ιδίως σε μεσογειακές, μεσανατολικές και νοτιοανατολικές κουζίνες. Τη δεκαετία του 1930 ο Ποπάι, ο ήρωας των κόμιξ, που τρώει σπανάκι για να αποκτήσει υπεράνθρωπες ιδιότητες, έδωσε νέα ώθηση στο λαχανικό.

 

Υλικά
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 κιλό σπανάκι
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
150ml κόκκινο κρασί
1 μάτσο άνηθο ή μαράθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ώριμη ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα.

Ρίχνουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και την ντομάτα κομμένη σε φέτες και ανακατεύουμε. Τέλος, βάζουμε το σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατίζουμε ελαφριά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!

soupiesspanaki1

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2