top image food
Χωρίς τίτλο1.png

Η λαγάνα και ο χαρταετός είναι το σήμα της Καθαράς Δευτέρας. Πρωταγωνιστεί μαζί με ελιές, ταραμά, χαλβά, γαρίδες, χταπόδι τη πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Είναι ένα επίπεδο ψωμί με ελάχιστη ψίχα, με το πλούσιο άρωμα από το σησάμι και τη τραγανή κόρα της. Πρόκειται για άζυμο άρτο, δηλαδή χωρίς προζύμι. Είναι νηστίσιμο ψωμί και πολλοί δεν βάζουν ούτε λάδι και το έχουν αντικαταστήσει με ταχίνι.


Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία αλλά οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι έτοιμη ξημερώματα η νηστήσιμη λαγάνα και να μπορούν να την προμηθευτούν ζεστή και τραγανή όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να την φτιάξουν μόνοι τους. Η παράδοση θέλει να είναι η μοναδική μέρα που παρασκευάζεται αυτό το ψωμί από τους φούρνους. Διερωτώμαι γιατί εμείς οι νοικοκυρές δεν την παρασκευάζουμε συχνά πυκνά που έχει τόση νοστιμιά. Μάλλον έχει γίνει συνήθεια να καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και για το λόγο αυτό είναι έθιμο.
Βέβαια τη λαγάνα την αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς ή την παρασκευάζουμε μόνοι μας για να την απολαύσουμε μαζί με τα σαρακοστιανά στο τραπέζι του σπιτιού μας. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν είναι πια οικογενειακή υπόθεση αλλά ένα τραπέζι στρωμένο στην πλατεία του χωριού ή σε κάποιο άλλο σημείο που μπορεί να μαζευτεί πολύς κόσμος ή σε ένα φιλικό σπίτι που μαζεύονται πολλοί συγγενείς, γνωστοί και φίλοι.
Εδώ και δύο δεκαετίες πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει τη διοργάνωση γλεντιών, συνήθως σε υπαίθριους χώρους, με το ψήσιμο της φασολάδας που μοιράζεται μαζί με χαλβά και ελιές σε όλο το κόσμο. Και αν ο καιρός το επιτρέψει, τα παιδιά θα πετάξουν τον χαρταετό τους σε ανοικτούς χώρους και σε παραλίες.
Την λαγάνα που έκανε η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα με ταχίνι θα σας παρουσιάσω για τη Καθαρά Δευτέρα. Να την πάρετε μαζί σας μαζί με τη παρέα σας, όλοι μαζί να γιορτάσετε τη πρώτη μέρα της Σαρακοστής με τον όμορφο πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο.
Καλή Σαρακοστή!

Δείτε την συνταγή μας και σε βίντεο

Υλικά
300γρ αλεύρι σκληρό
300γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ.
350ml χλιαρό νερό
20ml ελαιόλαδο
2 φακελάκια μαγιά
1,5 κουταλιά ταχίνι
½ κουταλάκι γλυκάνισο
½ κουταλάκι μαχλέπι
20γρ ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
Ζαχαρόνερο
20ml ζεστό νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
Για πασπάλισμα
Σουσάμι άσπρο
Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 150ml νερό με τη μαγιά και ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη, αφήνουμε για ένα τέταρτο να φουσκώσει.

1
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε ένα μπολ, δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει.

23
Σε 200ml χλιαρό νερό διαλύουμε το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.

45
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, χωρίζουμε στα δυο. Σε μια λαδόκολλα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη στη κλασική μορφή της λαγάνας. Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί. Αφήνουμε ξανά για περίπου μίση ώρα να ξανά φουσκώσει.

67

89


Διαλύουμε τη ζάχαρη στο ζεστό νερό και αλείφουμε τη λαγάνα. Πιέζουμε με τα δάχτυλα όλη την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με τα δυο είδη σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

101113
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για ένα τέταρτο.
Καλή επιτυχία!!!

14

15

16

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΠΙΑΤΟ3