top image food
megali.jpg

Πραγματικά δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο εύκολο είναι αυτό το ψωμί. Χωρίς ζύμωμα, χωρίς να περιμένουμε να φουσκώσει, με υλικά που σίγουρα έχουμε στο ντουλάπι μας.


Πριν λίγες μέρες είδα μια ανάρτηση του αγαπημένου μου φίλου και παλιού μου συμφοιτητή Μανώλη Κόκου. Είχε δυο υπέροχα, λαχταριστά καρβέλια ψωμί και έγραφε «Για πρώτη φορά, καλά τα πήγαμε». Λέω ο Μάνος; Μπα, η γυναίκα του θα το έφτιαξε, τόσο ωραίο; Αυτός δεν ξέρει ούτε αυγά να τηγανίσει.
Θυμήθηκα τότε που ήμασταν φοιτητές, ήταν ίσως ο πρώτος fun της μαγειρική μου. Κάθε που τελειώναμε από το μάθημα ο Μάνος ερχόταν σπίτι μου να φάμε, μου έδινε παραγγελία από την προηγούμενη, μουσακά ή κουνέλι, ήταν τα αγαπημένα του.
Τον πήρα τηλέφωνο, βρέ, η Φωτεινή έφτιαξε το ψωμί; Με διαβεβαίωσε ότι το είχε φτιάξει ο ίδιος, του το έμαθε ένας φίλος του φούρναρης και ότι είναι τόσο εύκολο ακόμα και για αυτόν που δεν ήξερε να μαγειρεύει ούτε αυγό.
Όταν μου έδωσε τη συνταγή και το έφτιαξα δεν το πίστευα. Απίστευτα νόστιμο και πολύ μα πολύ εύκολο.

1


Υλικά
1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ.
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1,5 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
700ml νερό


Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τις μαγιές, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά για να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

5  6  6
Την επόμενη μέρα ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς αντιστάσεις και τοποθετούμε μέσα τη γάστρα με το καπάκι της για 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά. Μπορούμε να βάλουμε είτε μεταλλική είτε πήλινη. Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια.
Σε μια επιφάνεια πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί. Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο και πλάθουμε το ζυμάρι, αναδιπλώνοντας εσωτερικά. Πλάθουμε ένα μεγάλο καρβέλι ή δυο μικρότερα. Αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να ζεσταθεί καλά η γάστρα.

8  9  10

11  12  13
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στη γάστρα, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 250 βαθμούς αντιστάσεις για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

14
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το ψωμί πάνω σε μια πετσέτα ή μια σχάρα.
Όταν κρυώσει κλείνετε πολύ καλά σε μια σακούλα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε και στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!

3

2

4


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ ΨΩΜΙ

13

ΕΦΤΑΖΥΜΟ

15356105 1083872035043466 1627373506 n