top image food
psomi2.png

Το ψωμί είναι «η ουσία της ζωής» και «ο στύλος της ζωής» στη καθημερινή διατροφή μας. Το ψωμί είναι καθημερινά στο τραπέζι μας από το πρωινό γεύμα έως το βραδινό φαγητό. Είναι το λατρεμένο τρόφιμο των γευμάτων μας.

Κάθε μέρα δεν πάμε στο φούρνο της γειτονιάς μας; Μερικές φορές όμως θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί με τα χέρια μας. Θέλουμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό αρκεί να είναι σπιτικό. Και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της παράδοσης μας. Θέλουμε τις γεύσεις της εποχής των παππούδων μας που πήγαιναν στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στην δουλειά και έπαιρναν μαζί τους ψωμί, ελιές, βραστό αυγό και κρεμμύδι για κολατσιό. Σήμερα που έχουμε όλα τα μέσα στην διατροφή μας, θέλουμε να φτιάξουμε ένα ελαιόψωμο και να το μοιραστούμε με τα παιδιά μας. Να τους μάθουμε τα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής που αποτελεί ιδανικό πρότυπο υγιεινής ζωής και για αυτό επιλέξαμε αλεύρι ολικής άλεσης που περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες.

psomi3

Το ψωμί στην διατροφή του ανθρώπου έχει διατρέξει χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία του χάνεται στο παρελθόν της ανθρωπότητας. Η καλλιέργεια των δημητριακών είναι μια παλιά συνήθεια που κάποιοι τη χρονολογούν πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια! Στην αρχαία Ελλάδα το ψωμί ήταν κριθαρένιο. Ο Σόλων είχε δηλώσει πως το σταρένιο ψωμί θα μπορούσε να ψηθεί μόνο σε γιορτές. Κάτι το οποίο, ακόμα στα πολύ νεώτερα χρόνια, λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο στην ελληνική ύπαιθρο συνέβαινε το ίδιο. Τον 5ο αι. π.Χ. μπορούσε κανείς να αγοράσει ψωμί στην Αθήνα από αρτοποιείο, ενώ στη Ρώμη, οι Έλληνες αρτοποιοί έκαναν την εμφάνισή τους τον 2ο αι. π.Χ. Στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου.

 

Υλικά
700 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
300 γρ. κίτρινο αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ρίγανη
800ml χλιαρό νερό
150 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι

 

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη αλεύρι κοσκινισμένα. Προσθέτουμε την μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και την ρίγανη.

Σταδιακά, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με μία κουτάλα πολύ καλά.

Όταν το μείγμα μας θα έχει ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε τις ελιές και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.

Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το ζυμάρι μας θα έχει φουσκώσει.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε το ζυμάρι, αναδιπλώνουμε 2-3 φορές και πλάθουμε ένα καρβέλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς αντίστασης και τοποθετούμε μέσα μία γάστρα μαζί με το καπάκι για 10 λεπτά.

Αφού ζεσταθεί η γάστρα, προσεκτικά μεταφέρουμε το καρβέλι, αλείφουμε με ελάχιστο νερό και σκεπάζουμε.

Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Αφού είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει.
Καλή επιτυχία!

psomi1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2