top image food
FAKES2.png

Οι φακές σούπα είναι ένα πιάτο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που το αγαπήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια. Οικονομικό τρόφιμο που φτιάχνεις απίστευτες γεύσεις με συνδυασμό λίγων υλικών, που συνήθως υπάρχουν της τροφιμοαποθήκη μας. Γιατί το πάν είναι να ξέρεις να διαχειριστείς σωστά τα υλικά σου!

FAKES1

Όσπριο υψηλής θρεπτικής αξίας καθώς αποτελεί πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων. Αυτό που λένε οι μαμάδες στα παιδιά για να αγαπήσουν τις φακές είναι το γνωστό «φάγε παιδί μου φακές που έχουν πολύ σίδηρο». Θα μου πείτε ότι επιλέγουμε την τροφή μας με βάση τη διατροφική αξία; Στους περισσότερους η γεύση έχει την πρώτη επιλογή και ακολουθεί η σκέψη για τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει ένα φαγητό.
Οι φακές είναι φαγητό σπιτικό, φτιαγμένο από χέρια και το μεράκι της νοικοκυράς, χωρίς να θέλει ιδιαίτερη τεχνική στο ψήσιμο τους. Το σπιτικό φαγητό, όσο απλό ή οικονομικό να είναι, είναι πάντα πιο νόστιμο ή έτσι μας φαίνεται τις περισσότερες φορές. Και αυτό συμβαίνει γιατί η νοικοκυρά, κάθε φορά που το μαγειρεύει θέλει να είναι καλύτερο και νοστιμότερο από την προηγούμενη, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις όλης της οικογένειας.
Οι φακές είναι ένα όσπριο που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την νεολιθική εποχή. Γνωρίζουμε μέσα από τα αρχαιολογικά στοιχεία ότι άνθρωποι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της πριν από 9.500 έως 13.000 χρόνια και στην Εγγύς Ανατολή θεωρείται μία από τις εξημερωμένες καλλιέργειες της εποχής εκείνης. Ο Αριστοφάνης αναφέρει τις φακές στα έργα του. Από τη Γένεση, γνωρίζουμε την ιστορία του Ησαύ που πούλησε την κληρονομιά του «αντί πινακίου φακής».

Υλικά
300 γρ. φακές
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
1 πιπεριά κίτρινη κέρατο
2 καρότα
1 τριμμένη πατάτα
20ml άσπρο ξύδι
3 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλιά αλεύρι
Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και συμπληρώνουμε με νερό, βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία και σουρώνουμε.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε στη συνέχεια τις φακές, την πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ, τα καρότα κομμένα σε φέτες και την τριμμένη πατάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι φακές.
Αφού είναι έτοιμες, αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το φαγητό και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

FAKES3

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3