top image food
REBITHIA.jpg

Την περίοδο της Σαρακοστής τα φαγητά είναι απλά και λιτά. Τα όσπρια και τα χόρτα, που αυτή την περίοδο αφθονούν, έχουν την τιμητική τους. Τα ρεβίθια, οι φακές, τα κουκιά, τα φασόλια, τα μαυρομάτικα δεν λείπουν από Σαρακοστιανό μενού. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που ερχόταν στην επιφάνεια του μυαλού μου όταν η μάνα μου έλεγε «αύριο Νεκταρία θα ψήσω ρεβίθια». Ο νους μου γύριζε στα νηπιακά μου χρόνια και αυτόματα θυμόμουν το τραγουδάκι που μας έμαθε η νηπιαγωγός μας, η κυρία Μαρία.

''Παραμύθι μύθι μύθι,
το κουκί και το ρεβίθι,
εμαλώνανε στη βρύση.
Πέρασε και η φακή
και τα βάζει φυλακή.
Μα η φάβα της φωνάζει
φακή, βγάλτα, δεν πειράζει!''

Αδυναμία μου το τραγούδι και ο Νίκος Ξυλούρης. «Παραμύθι, παραμύθι το κουκί και το ρεβίθι….». Άλλα θέλει να μας πει, αλλά φαίνεται πως το ρεβίθι…εδώ που τα λέμε, έχει θρέψει γενιές και γενιές σε όλες τις εποχές. Ο παππούς μου, μου έλεγε πολλές φορές, ότι την περίοδο της Κατοχής που δεν υπήρχε καφές, στα καφενεία πίνανε ροβιθοκαφέ από καβουρντισμένο ρεβίθι.
Τα ρεβίθια είναι όσπρια τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν άμυλο, ασβέστιο, σίδηρο και υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερίνη και προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι άριστη τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη διότι οι υδατάνθρακες που περιέχουν αργούν να απορροφηθούν (σύνθετοι υδατάνθρακες) από τον οργανισμό και αυτό οφείλεται στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχουν.
Σήμερα θα φτιάξουμε μια διαφορετική συνταγή με ρεβίθια. Πολύ αγαπημένη, τέτοιες περιόδους που η φύση μας χαρίζει πολλά μυρωδάτα χόρτα όπως το μάραθο συνδυάζονται απίστευτα με όσπρια.

Υλικά
500γρ ρεβίθια
1 μάτσο μάραθα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα
150ml ελαιόλαδο
Χυμό από μισό λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
Φύλλα δάφνης
Αλάτι – πιπέρι


Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα σε ένα μπολ με αρκετό νερό. Την επόμενη μέρα βράζουμε τα ρεβίθια μας για περίπου μια ώρα μέχρι να ψηθούν . Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας.

DSC02301 DSC02305 DSC02307

Καθαρίζουμε τα μάραθα, τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τσιγαρίζουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα μάραθα. Ανακατεύουμε συνεχώς.

DSC02306 DSC02310
Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη, αλάτι και τη δάφνη. Αφήνουμε λίγο το φαγητό μας για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

 DSC02311
Προσθέτουμε τα ρεβίθια μας και λίγο ζεστό νερό και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξη η σάλτσα μας. Βάζουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει για μια φορά.
Κατεβάζουμε το φαγητό μας, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

DSC02312
Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτό το φαγητό και άλλα μυρωδάτα χόρτα της αρεσκείας μας.

DSC02320 DSC02314

Καλή επιτυχία !!!