top image food
MEGALI.jpg

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μιλάμε για φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και άπαχο κρέας. Από τα λαχανικά αυτά που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα. 

 Στο σπίτι μας στο χωριό, η μάνα συχνά πυκνά μαγείρευε από όλα αυτά γιατί τα λαχανικά τα καλλιεργούσε ο πατέρας μου στο κήπο και τα ψάρια ήταν μόνιμα στο ψυγείο, μιας και ο πατέρας μου ασχολούταν με το ψάρεμα επαγγελματικά.

 Αυτό όμως που με ενοχλούσε και φώναζα στη μάνα μου, ήταν όταν έβραζε το κουνουπίδι και η μυρωδιά του δεν ήταν τόσο θελκτική. Τι πόρτες άνοιγα! Τι το παράθυρο της κουζίνας! Άσε που ο αποροφητήρας δούλευε στο φουλ. Μια μανία και εγώ, λες και μου έφταιγε το καημένο το κουνουπίδι. Κάποια φορά η μάνα μου ανακάλυψε πως δεν θα είναι ενοχλητική η μυρωδιά του με το να βάζει μια φλούδα λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα. Το λεμόνι σκορπούσε το άρωμα του και έπαιζε το ρόλο του φυσικού αποσμητικού. Αυτό το κολπάκι το κράτησα και εγώ σήμερα όταν μαγειρεύω κουνουπίδι. Άσε βέβαια που αν το συνηθίσεις δεν σε ενοχλεί καθόλου. 

 Μετά που μεγάλωσα και άρχισα να ψάχνω περισσότερο την διατροφική αξία των υλικών έμαθα ότι το κουνουπίδι είναι υψηλής διατροφικής αξίας και έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.  Βραστό σαλάτα είναι υπέροχο αλλά και σε συνδυασμό με, πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτα γιαχνί είναι ένα πολύ διαφορετικό και νόστιμο φαγητό. 


Υλικά

1 κουνουπίδι

3 πατάτες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

1 ξύλο κανέλας

3-4 φύλλα δάφνης

80ml ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση

Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το κουνουπίδι και πλένουμε πολύ καλά, αφήνουμε να σουρώσει.

1

 Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε, ρίχνουμε το κουνουπίδι και αφήνουμε λίγο ακόμα να σοταριστούν όλα μαζί.

234

Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη, τον πελτέ και τα μπαχαρικά (αν σας ενοχλεί η μυρωδιά από το κουνουπίδι μπορείτε να προσθέσετε μια φλούδα λεμονιού). Αλατίζουμε και ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.

5

Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά το φαγητό να μελώσει πριν σερβίρουμε.

6

Καλή επιτυχία!!!

7

8

9