top image food
fasolakia-ksinoxondro.jpg

Αγαπημένο φαγητό. Όσοι το ακούσουν στην αρχή τους φαίνετε λίγο περίεργο, φασολάκια με ξινόχοντρο; Και όμως είναι ένας απίστευτος συνδυασμός, όσους έχω ταΐσει δεν το μετάνιωσαν. Ο ξινόχοντρος δίνει την αίσθηση κρέατος στο φαγητό μας. Στην Κρήτη και κυρίως στα μέρη μου το συνηθίζουν πολύ. Γενικά αγαπάμε πολύ τον ξινόχοντρο και τον χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές.
Καλοκαιρινό κυρίως φαγητό. Από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο όλοι οι κήποι γεμάτοι με φρέσκα μοσχομύριστα φασολάκια. Μπαρμουνοφάσουλα, αμπελοφάσουλα… ένα σορό. Ο ξινόχοντρος από τον Αύγουστο και μετά που τον άφηναν στον ήλιο να ξεραθεί. Συνδύαζαν απλά ηλιακά και δημιουργούσαν φανταστικά φαγάκια. Και όλη η ουσία ήταν απλά στην καλή πρώτη υλη. Ούτε καρυκεύματα, ούτε μυρωδικά.
Δεκαπενταύγουστος και η γιαγιά μας νήστευε όλους. Τη μια φασολάκια, την άλλη μπάμιες, την άλλη μελιτζάνες κοκκινιστές. Βαρέθηκε ο κακομοίρης ο παππούς, δεν τον έπιανε το φαί αν δεν είχε κρέας όλη μέρα στο χωράφι. «Βαλε βρε Κέρα μιαολιά ξινόχοντρο στις φασούλες μπας και ξεγελαστούμε», έλεγε στην γιαγιά μου. «Ντα ίντα θαρρείς του λόγου σου πως νηστεύεις με το ξινόχοντρο;» απαντούσε εκείνη. Του έβαζε όμως, να τον ξεγελάσει λίγο αλλιώς θα έσπαγε τη νηστεία και θα έκανε την αμαρτία του… στο καφενείο με τη παρέα.

Υλικά
500 γρ φασολάκια φρέσκα (ότι ποικιλία σας αρέσει, ταιριάζουν πολύ τα μπαρμουνοφάσουλα)
2-3 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτριες ντομάτες
½ κούπα ξινόχοντρο
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.

DSC01478 DSC01479

Προσθέτουμε τα φασολάκια μας και αφήνουμε να σοταρίσουν για 2-3 λεπτά. Βάζουμε τις πατάτες και τη ξυσμένη ντομάτα και ανακατεύουμε ελαφριά, αφήνουμε να σοταρίσουν για αλλά 4 λεπτά.

DSC01480 DSC01481
Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 ποτήρια περίπου ζεστό νερό ώστε να μην σταματήσουμε το βρασμό και προσθέτουμε το ξινόχοντρο. Από εκείνη τη στιγμή δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα ανακινούμε ελαφριά το τσακάλι μας όποτε χρειαστεί. Αλατίζουμε το φαγητό μας με μέτρο διότι ο ξινόχοντρος δίνει την απαραίτητη γεύση.

DSC01497 DSC01530
Αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου ένα τέταρτο με κλειστό καπάκι. Παρατηρούμε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό ακόμα.
Πριν σερβίρουμε ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να ηρεμήσει και να μελώσει.
Καλή επιτυχία!!!

DSC01583