top image food
mosxarimemelitzana.png

Το μοσχάρι είναι κρέας που σταδιακά λατρέψαμε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το κοκκινιστό μοσχάρι είναι ένα παραδοσιακό κυριακάτικο ή γιορτινό πιάτο δεμένο με τις ελληνικές γαστρονομικές συνήθειες.

Αγαπημένο φαγητό που λιώνει στο στόμα μας και συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε μαζί με πατάτες τηγανιτές, πουρέ, ρύζι, μακαρόνια, γιουβέτσι και λαχανικά. Όπως και να το ψήσεις, η συνταγή πετυχαίνει πάντα όταν έχεις καλό κρέας, νόστιμες ντομάτες και μαγειρεύεις με την όρεξη σου και με πολλή αγάπη! Καλέστε κόσμο, μαγειρέψτε αυτό το φαγητό και απολαύστε το!

32

Από τα λαχανικά επιλέξαμε γλυκιές, αφράτες, ψωμωμένες μελιτζάνες που είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά στην ελληνική κουζίνα. Δίδει τη γλύκα της σ’ αυτό το υπέροχο φαγητό και ιδιαίτερα όταν προσθέσουμε φέτα ελληνική που δένει τέλεια με την μελιτζάνα. Ο συνδυασμός λαχανικών με κρέας δίνει πάντα επιτυχημένα πιάτα. Από την άλλη το κόκκινο κρέας αποτελεί μια εξαίρετη πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Η φέτα, ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η παραγωγή της χρονολογείται από τα Ομηρικά χρόνια. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν ο πρώτος που την είχε παρασκευάσει. Στο μουσείο των Δελφών, αντικείμενα του 6ου αιώνα π.Χ. κάνουν αναφορές στη διαδικασία παραγωγής φέτας. Τη βενετική περίοδο στην Κρήτη ένας Ιταλός ταξιδιώτης στο Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο), στα γραπτά του 1494 κάνει μνεία στις διαδικασίες σκλήρυνσης της σε άλμη, στην εμπορία και στην αποθήκευση της.

Στη χώρα μας η τυροκομία έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων με το σημαντικότερο τυρί να είναι η φέτα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει την εκτίμηση από καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο.

 

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι μπούτι ή σπάλα
100ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ
3 ώριμες ντομάτες
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι
Πιπέρι
3 μελιτζάνες φλάσκες
200 γραμμάρια φέτα Καλαβρύτων
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια, σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο καθώς και το σκόρδο, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα και τον πελτέ. Σοτάρουμε για να βγάλει τα αρώματα του.

Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 1/2 ώρα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια και σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Την συνέχεια, τις βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.

Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα ταψί ή γάστρα και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια την φέτα θρυμματισμένη, προσθέτουμε το μαϊντανό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να σταθεί πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

δσ

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 81ΜUFFINS ΜΕ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 81 αντίγραφο