top image food
kokkinisto kounoupidi2.png

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μιλάμε για φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και άπαχο κρέας. Από τα λαχανικά, αυτά που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα.

kounoupidi kokkinisto 3

Και εμείς εδώ στην Ελλάδα και γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, σε πολλούς τόπους όπως η Κρήτη, έχουμε αιώνων διατροφικές συνήθειες που οδήγησαν στη μακροζωία. Μάθαμε να καλλιεργούμε και να καταναλώνουμε θρεπτικά προϊόντα που προστατεύουν και βελτιώνουν την υγεία μας. Το κουνουπίδι είναι ένα από αυτά με καταγωγή από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφορές υπάρχουν στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο. Παρ’ όλα αυτά έγινε δημοφιλές στην Κίνα, την Ινδία, την Πολωνία και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του.

Το μέρος του κουνουπιδιού που τρώγεται είναι τα μπουμπούκια των λουλουδιών του. Βραστό σαλάτα είναι υπέροχο αλλά και σε συνδυασμό με μάραθο, πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτα γιαχνί είναι ένα πολύ διαφορετικό και νόστιμο φαγητό. Το έχομε δοκιμάσει σοτέ, σε σούπες, το κάναμε ψητό, το βάλαμε πάνω σε πίτσες, το κάναμε πουρέ, τουρσί, σαλάτα και τώρα το δοκιμάζουμε κοκκινιστό.

Πριν από δύο αιώνες, στην Ελλάδα τα γιαχνιά, τα στιφάδα και τα μαγειρευτά δεν νοστίμιζαν από την υπόξινη γλύκα της ντομάτας. Η ντομάτα ήταν για εμάς άγνωστη. Στην Ευρώπη έφτασε από το Εκουαδόρ και το Περού, καλλιεργήθηκε στο Μεξικό και έφτασε την Ευρώπη το 16Ο αιώνα από τους Ισπανούς. Στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1910 η εταιρεία Κύκνος φτιάχνει τον πελτέ από ντομάτα. Ένα προϊόν που μπορούσε να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα με την επικάλυψη ελαιολάδου. Η πολυταξιδεμένη «κυρία με τα κόκκινα», θεωρείται ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής μαζί με το λάδι και την απολαμβάνουμε σχεδόν σε όλα τα μαγειρευτά φαγητά και φυσικά σε μεγάλη ποικιλία από σαλάτες.

 

Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια
2 πατάτες
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
50ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1 ξύλο κανέλας
2-3 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε το κουνουπίδι και τις πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.

Ρίχνουμε μία κούπα ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!!

kounoupidi kokkinisto

 

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2