top image food
kolokithakiaaugolemono1.png

Στην βίβλο των γευστικών αναμνήσεών μας έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα η λέξη γεμιστά! Ένα φαγητό με όνομα βαρύ από νοστιμιά, χρώματα, αρώματα και μπόλικες βιταμίνες ολόδροσων λαχανικών, που αγκαλιάζουν προστατευτικά την πεντανόστιμη γέμισή τους.

kolokithakiaaugolemono2

Ντοματούλες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, ακόμα και μεγάλα κρεμμύδια γεμισμένα με ρύζι και κιμά ή και ορφανά, με σκέτο ρυζάκι -ή και πλιγούρι όπως συνήθιζαν στην Κρήτη- και μπόλικα μυρωδικά, κρεμμυδάκι κι άφθονο καλό ελαιόλαδο, αραδιασμένα σε ένα ευρύχωρο ταψί. Η απόλυτη καλοκαιρινή εικόνα! Κι αν πρόκειται για την πολίτικη συνταγή, τότε αντί για κιμά στον ουρανίσκο μας θα σκάσουν οι γεύσεις και τα αρώματα των κουκουναριών, των σταφίδων και της κανέλας, που κυριαρχούν στην συγκεκριμένη παραλλαγή.
Η αλήθεια είναι ότι φαγητά που ανήκουν στην κατηγορία των γεμιστών κοσμούν τα εδεσματολόγια πολλών κουζινών του κόσμου, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και γενικότερα η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά στην Ελλάδα πραγματικά αποτελούν πρωταγωνιστές του οικογενειακού τραπεζιού. Εκτός από την κλασσική εκδοχή τους, ως γεμιστά θεωρούνται επίσης τα αγαπημένα «παπουτσάκια», με επικρατέστερη επιλογή τις μελιτζάνες, που ακολουθούνται κατά πόδας από τα κολοκυθάκια, κομμένα αμφότερα στη μέση, γεμισμένα -συνήθως- με κιμά και καλυμμένα με μια πλούσια σάλτσα μπεσαμέλ.
Γεμιστά κατά μία έννοια είναι όμως και τα κάθε είδους φύλλα, που τυλίγονται προσεκτικά γύρω από την μερακλίδικη γέμιση, με κορυφαίες επιλογές τα αμπελόφυλλα και τα λαχανόφυλλα, αλλά και φύλλα όπως του μαρουλιού, του σέσκουλου ή ακόμα και του κυκλάμινου -όπως στην περίπτωση των περίφημων ροδίτικων ντολμάδων με φακές-, να συμμετέχουν στην δημιουργία πιάτων με εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την υφή αλλά και την γεύση τους, που ονομάζονται μεν ντολμάδες, με την ονομασία τους όμως να προέρχεται από το τουρκικό ρήμα dolmak, που σημαίνει "γεμίζω". Από την λίστα των γεμιστών μας δεν θα πρέπει σίγουρα να απουσιάζουν τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, όπως τα σουγάνια της Λέσβου, αλλά και τα κυδώνια, που γεμίζονται με αρνίσιο κρέας, κουκουνάρια και σταφίδες. Μια ακόμα εξαιρετική πολίτικη συνταγή!
Η συνταγή για γεμιστά που σας προτείνουμε σήμερα, ωστόσο, δεν αφορά τίποτα από τα προαναφερόμενα, αφού προτείνει γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά και ρύζι, που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα και ολοκληρώνονται με ξυνούτσικη σάλτσα αυγολέμονο, απλή ή σε μορφή κρέμας, αποτελώντας ένα από τα πιο αγαπημένα και νόστιμα φαγητά όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για ολόκληρη την χρονιά.


Υλικά
8-10 μέτρια κολοκύθια
500γρ κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
100 γρ. ρύζι
50ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
80 ml ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκύθια και κόβουμε το κοτσάνι, κόβουμε και ένα κομμάτι από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια, κόβουμε και μια φέτα από μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα καπάκι. Αδειάζουμε τα κολοκύθια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τη μισή σάρκα από τα κολοκύθια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το ρύζι, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα στρώνομαι φέτες με κρεμμύδια και καρότα. Γεμίζουμε τα κολοκύθια με ένα κουταλάκι μέχρι τα ¾, τα τοποθετούμε όρθια στη κατσαρόλα. Κλείνουμε με τα καπάκια και αλατίζουμε. Περιχύνουμε με 50ml ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι τα ¾. Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 45-50 λεπτά.
Όταν έχει ψηθεί το φαγητό κατεβάζουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν, ρίχνουμε σιγά, σιγά το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό, περίπου μια φλιτζάνα και χτυπάμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού.
Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!

NK SITE

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3