top image food
megali1.jpg

                                                                                 

Από την πρωτομαγιά άρχισαν να πρασινίζουν οι ακρογιαλιές και οι βραχώδεις ακτές της Κρήτης από τον κρίταμο. Λένε πως είναι το φάρμακο κατά του γήρατος για το λόγο αυτό διάσημοι γιατροί της αρχαιότητας όπως ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και βοτανολόγος Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον κρίταμο καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.

1

 

                                                                 
Ιδανικός μεζές για την ρακή και το ούζο, συνοδεύει άριστα σάλτσες για ψάρια και θαλασσινά, χωριάτικες σαλάτες, βραστά λαχανικά. Συνδυάζεται με παξιμάδι, φέτα, γραβιέρα, ομελέτες, μπορείτε να τον απολαύσετε με βρασμένο ρύζι, ρεβίθια , φακές και φασόλια η απλά μονό του σαν κρύα σαλάτα.
Μπορούμε να προσθέσουμε βλασταράκια κρίταμου στις ξιδάτες ελιές, γιατί τους δίνει όμορφο άρωμα, στην τοματοσαλάτα και στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το προϊόν αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο για τον εμπλουτισμό της τοπικής, παραδοσιακής κουζίνας αντικαθιστώντας άλλα υλικά, και θεωρείται “ακαταμάχητο αφροδισιακό”.
Αυτός είναι ο πλούτος της Κρητικής γης! Αυτό τον μοναδικό πλούτο αξιοποίησαν και έκτισαν στο πέρασμα του χρόνου αυτό που λέμε Κρητική διατροφή με την παγκόσμια μοναδικότητα της.
Στην παραλία του χωριού μου… στον Θόλο, μέσα από τα γκρίζα βότσαλα, κάτω από τον ίσκιο των αλμυρικιών, ο κρίταμος ξεφυτρώνει και απλώνεται πυκνός σε μεγάλες πράσινες κηλίδες.
Βρέθηκα μέσα στο Σαββατοκύριακο εκεί, απόλαυσα ένα όμορφο απόγευμα με καλή παρέα στην παραλία, και ήταν για μένα μια καλή ευκαιρία να μαζέψω αρκετό για να ξαναγεμίσω τα βαζάκια μου και να σας προτείνω δύο από τις πολλές προτάσεις γαστρονομικής απόλαυσης του.

Υλικά


500γρ κρίταμο καθαρισμένο
1,5L νερό
3 μεγάλες κουταλιές ανθό αλατιού
500ml ξύδι

Εκτέλεση

1η Συνταγή: Τουρσί


Καθαρίζουμε τον κρίταμο από τα ξερά και κίτρινα φυλλαράκια, κόβουμε το κοτσάνι πολύ κοντά στα φύλλα όπου είναι πιο δροσερό.

234
Πλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, όταν κοχλάσει ρίχνουμε τον κρίταμο για ένα λεπτό ακριβός.

6

 

 

Τον αποσύρουμε από τη κατσαρόλα και τον ρίχνουμε σε δροσερό νερό, στη συνέχεια σουρώνουμε.

78
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με καθαρό νερό στη κατσαρόλα, πάλι για ένα λεπτό και ξανά σε δροσερό νερό.
Ετοιμάζουμε την άλμη, στο νερό ανακατεύουμε πολύ καλά το αλάτι να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι.

910
Σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζουμε με το κρίταμο και στη συνέχεια το υγρό με την άλμη. Στην κορυφή ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

12
Μπορούμε να το διατηρήσουμε σε κάποιο δροσερό ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο διατηρείται στο ψυγείο.

15


2η Συνταγή: Τουρσί με σκόρδο

Επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία μέχρι το βράσιμο του κρίταμου.
Εδώ χρειαζόμαστε 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή όσο επιθυμούμε.
Σε αποστειρωμένα βάζα βάζουμε μια στρώση κρίταμο, (θα πρέπει να κάνουμε 3 στρώσεις) ρίχνουμε ανθό αλατιού και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει.

13


Τέλος γεμίζουμε το βάζο με ¾ ξύδι και το υπόλοιπο νερό.
Στην κορυφή ρίχνουμε ελαιόλαδο.

14
Όταν το σερβίρουμε προσθέτουμε στο πιάτο έξτρα ελαιόλαδο

16
Διατηρείτε με τον ίδιο τρόπο όπως η προηγουμένη συνταγή.
Τα τουρσιά μας είναι έτοιμα για κατανάλωση μετά από μια εβδομάδα.

Στη συνέχεια της σελίδας μας έχουμε να φτιάξουμε αρκετές συνταγές και σε φαγητό με αυτό το υπέροχο και εξαιρετικά αρωματικό υλικό.

Μέχρι να πεις: έρχομαι, έχουμε στρώσει για ρακί ή ουζάκι..

17

Καλή επιτυχία !!!