top image food
MEGALI.jpg

Ξέρουμε ότι οι αμπελοβλαστοί ή βλαστοί ή κάβοι όπως τους λένε στα χωριά μας μπορούμε να τους απολαύσουμε γαστρονομικά φρέσκους με διάφορους τρόπους ακόμα και ως σαλατικό. Ο μόνος τρόπος για να τους διατηρήσουμε για αρκετό χρονικό διάστημα στο ντουλάπι μας είναι να τους φτιάξουμε τουρσί όπως τα λαχανικά. Μπορούμε να φτιάξουμε κάποια βάζα για το σπίτι μας χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος κόπος αρκεί να ακολουθήσουμε κάποια μικρά μυστικά. 

Αν έχουμε γυάλινα βαζάκια, που εδώ που τα λέμε εμείς οι νοικοκυρές, όλο και φυλάμε στο ντουλάπι της κουζίνας κάποια  γυάλινα βαζάκια γιατί όλο και κάπου θα χρειαστούν, το πράγμα γίνεται ευκολότερο. 

Στην εποχή μας με τα γυάλινα βαζάκια που είναι πάμφθηνα,  με τις ηλεκτρικές κουζίνες για να τα αποστειρώνουμε, η παρασκευή των τουρσί γίνεται παιγνίδι σε σχέση με την εποχή του παππού μας και της γιαγιάς μας με τα πήλινα βαζάκια. Θυμάμαι αυτά τα γυαλωμένα εσωτερικά και εξωτερικά κεραμικά με τα καπάκια να κλείνουν στο πάνω μέρος το ένα δίπλα στο άλλο, με καθένα να έχει κάτι το διαφορετικό. Μου άρεσε να τα ανοίγω και να δοκιμάζω τις γεύσεις που έκρυβε το καθένα. Στη εποχή της μάνας μου ήρθανε τα γυάλινα βάζα με το λάστιχο. Καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στην φύλαξη και διατήρηση των τροφίμων. 

Εμείς οι νέες νοικοκυρές που έχουμε τις ευκολίες μας, πάμε να φτιάξουμε τους τρυφερούς βλαστούς του αμπελιού τουρσί, που αυτή την περίοδο υπάρχουν άφθονοι λόγω της εποχής του κουτσοκαβίσματος (αφαίρεσης των τρυφερών βλαστών για να αναπτυχθούν τα σταφύλια) των αμπελιών. 

7



Υλικά

400γρ κάβοι καθαρισμένοι

200ml κόκκινο ξίδι

200ml νερό

3 σκελίδες σκόρδο

2-3 κλωνάρια αρισμαρί (δενδρολίβανο)

Κόκκοι πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τους κάβους, κόβουμε στο σημείο που είναι πιο τρυφερό και σπάει εύκολα. Πλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε τους κάβους, ψήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε τους κάβους από τη κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε άφθονο κρύο νερό.

123

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ξίδι, το νερό, τα μπαχαρικά και τον αρισμαρί. Αφήνουμε να βράση.Σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζουμε με τους κάβους, ρίχνουμε από μια σκελίδα σκόρδο σε κάθε βάζο( η δοσολογία είναι για 3 βάζα). Γεμίζουμε με το υγρό που έχουμε ετοιμάσει με το ξίδι 2-3 εκατοστά πιο κάτω από το χείλος του βάζου. Καλύπτουμε με ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά τα βάζα. Αφήνουμε σε σκοτεινό ντουλάπι για 20 μέρες. 

456

Καλή επιτυχία!!!

8

9