top image food
psaria.jpg

Αποφάσισα να γράψω για το πώς καθαρίζουμε ψάρια καταρχάς γιατί είμαι κόρη ψαρά  (αστειάκι). Βλέπω φίλες μου να αποφεύγουν να μαγειρέψουν ψάρια διότι δεν ξέρουν να τα καθαρίσουν ή σιχαίνονται όπως λένε να τα αγγίξουν. Μεγάλο λάθος. Είναι κρίμα να έχουμε ένα τέτοιο τρόφιμο με τόσες πολλές θρεπτικές ιδιότητες και να μην το καταναλώνουμε συχνά.

Θεωρείτε από τις πιο θρεπτικές τροφές και θα έπρεπε να καταναλώνετε 2-3 φορές την εβδομάδα. Πλούσιο σε Ω , φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και ένα σωρό άλλα θρεπτικά συστατικά. Μάθετε, λοιπόν, να τρώτε ψάρι .

Στην Κρήτη πολύ ψάρι κατανάλωναν μόνο οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται στα παράλια του νησιού. Επειδή, λοιπόν, παραθαλάσσιο είναι και το χωριό μου το Καβούσι, προετοιμαστείτε: Μαζί θα κάνουμε πολλές συνταγές με ψάρια…

Όσες σιχαίνεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαντάκια.

Βάλτε τα ψάρια σας σε μια λεκάνη με νερό και αφήστε τα για περίπου μια ώρα να μαλακώσουν. Όσο πιο φρέσκα είναι τα ψάρια μας τόσο πιο εύκολα μπορούμε να καθαρίσουμε τα λέπια.

Καθαρίστε καλά τον νεροχύτη σας, πάρτε ένα ψάρι και αφήστε το νερό να τρέχει από πάνω. Με αυτό τον τρόπο δε θα πεταχτούν τα λέπια γύρω στην κουζίνα σας. Κρατήστε το από την ουρά με το ένα χέρι και με το άλλο με ένα μαχαίρι ή με κάποιο ειδικό εργαλείο ξύστε από την ουρά προς το κεφάλι . Αφού το καθαρίσετε και από τις δυο πλευρές το ξεπλένετε καλά.

Με ένα ψαλίδι ή προσεκτικά με ένα μαχαίρι σηκώνουμε το κεφάλι του ψαριού και κόβουμε τα βράγχια και από τις δυο πλευρές του ψαριού.

Με το ψαλίδι ξανά ή με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε την κοιλιά του ψαριού. Στη μέση περίπου υπάρχει μια μικρή τρυπούλα από εκεί ξεκινάμε προς τα πάνω και κόβουμε. Αφαιρούμε όλα τα εντόσθια του ψαριού  και ξεπλένουμε ξανά.

Ο ΣΚΑΡΟΣ

Το μόνο ίσως ψάρι του οποίου τα λέπια, αλλά και τα εντόσθια, μπορούμε να φάμε είναι ο σκάρος. Αφαιρούμε  μόνο  τη χολή, μια μικρή φούσκα κάτω από το δεξί φτερό του ψαριού. Τα λέπια του, ιδίως αν γίνει τηγανιτός είναι τραγανά και υπέροχα. Επίσης, τα εντόσθια ειδικά αν το ψάρι έχει αλιευθεί πρωινή ώρα είναι πεντανόστιμα, σαν συκώτι . Τώρα θα μου πείτε τι σημασία έχει αν έχουν πιαστεί πρωί;  Από τα λεγόμενα του ψαρά μπαμπά μου κυρ-Ανέστη όλο το βράδυ το ψάρι κοιμάται και δεν τρώει. Έτσι το πρωί τα έντερα του είναι πεντακάθαρα.  Τώρα θα μου πεις που ξέρω εγώ τι ώρα πιάστηκε;  Όπως και να έχει, αν σας τύχουν σκάροι από δικό σας ψαρά δοκιμάστε να φάτε τα εντόσθια. Αν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά της θάλασσας θα ενθουσιαστείτε .

Ο ΡΟΦΟΣ

Ένα άλλο ψάρι του οποίου τρώγονται τα εντόσθια, αλλά όχι τα λέπια, είναι ο ροφός και γενικά όλα τα μαυρόψαρα.  Αν το ψάρι είναι μεγάλο βγάζουμε τα εντόσθια τα ξεπλένουμε και γίνονται ένα υπέροχο στιφάδο, ένας εκλεκτός μεζές για μερακλήδες. Όταν με το καλό το καλοκαίρι ο Κυρ Ανέστης μου πιάσει έναν μεγαλούτσικο  ροφό θα σας δώσω τη συνταγή.