top image food
MEGALI2.jpg

Οι φράουλες, ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών και όχι μόνο, με πολλές θρεπτικές ιδιότητες για τον οργανισμό, μιας και περιέχει πλήθος βιταμινών. Πολλοί είναι οι λόγοι όπως λένε οι επιστήμονες για να τις καταναλώνουμε. Προστατεύουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις, δυναμώνουν τα κόκαλα, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τόσα άλλα.
Κυρίες μου…. προ πάντων βοηθούν στην απώλεια βάρους! Έχουν ελάχιστες θερμίδες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν φουσκώνουν και διατηρούν το αίσθημα κορεσμού.
Εμείς όμως δεν τις καταναλώνουμε για όλους αυτούς τους λόγους. Είναι γιατί αγαπάμε το χρώμα τους, τη γεύση τους, τη μυρωδιά τους. Μας θυμίζει μόλις πρωτοεμφανιστούν ότι έρχεται το καλοκαίρι. Μας θυμίζει όταν ήμασταν παιδιά που κρεμόμασταν συχνά από το ψυγείο και προσπαθούσαμε να αρπάξουμε όσο γίνεται πιο πολλές στη χούφτα μας για να τις απολαύσουμε στην αυλή του σπιτιού μαζί με τα παιγνίδια μας.
Είναι γιατί περιμέναμε να ‘ρθει το βραδάκι και να παρακαλάμε να μας τις φτιάξουν με λίγη ζάχαρη και κονιάκ. Είναι γιατί περιμέναμε πως και πώς να γίνει η πρώτη μαρμελάδα φράουλα της γιαγιάς και να βουτάμε τα δαχτυλάκια στο βάζο. Πιθανόν για αυτούς τους λόγους, που σήμερα γίναμε μεγάλα «παιδιά» αγαπάμε την φράουλα των πραγματικών παιδικών μας χρόνων.
Οι παιδικές αναμνήσεις με κυνηγούν και μέχρι σήμερα συνεχίζω να φτιάχνω ασταμάτητα μαρμελάδα με φράουλες, με διαφορετικές συνταγές.
Το πετιμέζι, ως γλυκαντική ουσία με υπέροχο άρωμα και γεύση, προϊόν φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο μου έδωσε το ερέθισμα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη και να πειραματιστώ για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και σαφώς πιο υγιεινό για τα παιδιά που καταναλώνουν αρκετή μαρμελάδα.
Πειραματίστηκα πολύ για να πετύχω την κατάλληλη δοσολογία ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στο γλύκισμα, κρατώντας το φυσικό κόκκινο χρώμα της φράουλας, την υφή και μια σειρά άλλων που είχα στο μυαλό μου. Νομίζω όμως ότι το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Μια απαλή πιο σκουρόχρωμη μαρμελάδα, με υπέροχη δεμένη υφή, γλυκιά τόσο όσο πρέπει και φυσικά ο συνδυασμός των αρωμάτων της φράουλας με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του μούστου που βγάζει το πετιμέζι. Μια υπέροχη μαρμελάδα που σας συστήνω με πολύ αγάπη.
Υλικά
1 κιλό φράουλες
300 γρ πετιμέζι
200 γρ ζάχαρη
Χυμό 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες με άφθονο δροσερό νερό αφαιρώντας το πράσινο κοτσάνι και τυχόν αλλοιωμένα σημεία. Τις κόβουμε στα δυο ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

12

 

Προτιμήστε μια φαρδιά κατσαρόλα με σχετικά λεπτό πάτο. Όπως σας έχω ξανά αναφέρει και σε άλλη συνταγή, επηρεάζει στο ρυθμό εξάτμισης του μίγματος άρα στο δέσιμο του γλυκού.
Ριχνούμε το πετιμέζι και τη ζάχαρη και λιώνουμε τις φράουλες με τα χέρια μας ( δεν αφήνουμε όπως άλλες συνταγές να μείνουν οι φράουλες ένα ολόκληρο βράδυ, θα σκουρύνει πολύ η μαρμελάδα μας με το πετιμέζι, υγρά έτσι και αλλιώς θα κατεβάσει).

34
Βάζουμε στην αρχή για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συχνά και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.

6
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα. Ένας τρόπος είναι με το πιατάκι που θα βρείτε στα ΧΡΗΣΙΜΑ για δέσιμο μαρμελάδας.

7

 

Αν δεν έχει δέσει βάζουμε για λίγο ακόμα να βράση. Αν πάλι την έχουμε δέσει αρκετά μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νερό και να ανακατέψουμε καλά. Οι χρόνοι βέβαια που σας δίνω είναι τσεκαρισμένοι οπότε δεν θεωρώ ότι θα έχετε αποτυχία.
Βάζουμε ζεστή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

8

Καλή επιτυχία!!!

9

10