top image food
MEGALI.jpg

Γλυκό κουταλιού σταφύλι, το αγαπημένο όλων .

Κάθε φορά που ακούω τις λέξεις ''γλυκό σταφύλι'' και πριν πάει το μυαλό μου στο εξαίρετο αυτό γλυκό των παιδικών μου χρόνων που υπήρχε πάντα στο σπίτι μας σε αφθονία, δε ξέρω γιατί έρχεται στη μνήμη μου το πλύσιμο των βαρελιών. Ήταν μια εργασία που είχε σχέση με το ευλογημένο αμπέλι. Κάθε τέλος καλοκαιριού τα χωριά μας μύριζαν έντονα τη μυρουδιά της ''φέτσας'' του κρασοβάρελλου.
Πώς γινότανε το πλύσιμο θα σας πω με λίγα λόγια. Δύο εργάτες έπαιρναν το βαρέλλι κι αφού το άδειαζαν από τις φέτσες το τοποθετούσαν πάνω σε δυό δοκάρια στρογγυλά. Ποιά ήταν η ''φέτσα''; Ήταν η οινολάσπη που έμενε στον πάτο του βαρελιού. Την έλεγαν και ''τρυγιά''. Αυτήν την έπαιρναν και την πουλούσαν στους φετσάδες αφού πρώτα την αποξήραιναν χύνοντας την πάνω σε λινάτσες που είχαν τοποθετήσει σε σκάματα ορογώνια ή παραλληλόγραμμα που είχαν ανοίξει στη γη. Μετά επλεναν δυό ή τρεις φορές το βαρέλλι να φύγουν τα φετσόνερα κι ακολουθούσε το ''μπούρμπουλο''. Μπούρμπουλο λέγανε τη διαδικασία που ήθελε να ρίχνουν μέσα στο βαρέλι καυτό νερό, λίγη στίψη ανάλογα με το μέγεθος του βαρελιού και μια χοντρή αλυσίδα. Οι δυό εργάτες στεκότανε αντικρυστά ανάμεσα στα δοκάρια κι άρχιζαν να κουνούν το βαρέλι ρυθμικά. Ο θόρυβος από το νερό και την αλυσίδα ήταν μεγάλος για να φύγουν από τα πλάγια του βαρελιού οι κρύσταλλοι του τρυγικού οξέος, το ''γρόμπεδο'' όπως το έλεγαν. Αυτόν τον θόρυβο φέρναμε στο νου όταν άρχιζαν οι πρώτες φθινοπωρινές τρανταχτές βροντές και οι μανάδες μας μας ηρεμούσαν με τη φράση: ''μη φοβάστε, ο Θεός πλύνει τα βαρέλια του''.!

2


Υλικά
1 κιλό σταφύλι σουλτανί
500γρ. ζάχαρη
100ml νερό
1 ξύλο κανέλας
4 -5 φύλλα αρμπαρόριζα
Χυμό από μισό λεμόνι
Ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σταφύλια διαλέγοντας τις μεγάλες και σκληρές ρόγες. Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το 1/3 από τα σταφύλια και πασπαλίζουμε με το 1/3 της ζάχαρης. Δημιουργούμε τρεις στρώσεις και αφήνουμε στο ψυγείο ένα ολόκληρο βράδυ.
Την επομένη μέρα προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία με ανοικτό καπάκι για 5 λεπτά μέχρι να βράσει.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και με μια κουτάλα, αφαιρούμε συχνά τους αφρούς μέχρι να σταματήσει να βγάζει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε, κουνάμε απλά κυκλικά τη κατσαρόλα όποτε χρειαστεί.
Ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και τη κανέλα, ξανά δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι (δείτε εδώ για το δέσιμο).
Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και τα αμύγδαλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσει κουνάμε κατά διαστήματα 2-3 φορές κυκλικά τη κατσαρόλα για να φουσκώσουν οι ρόγες.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας για ένα βράδυ.
Καλή επιτυχία!!!
1

3
Βρείτε μας σε
Facebook https://www.facebook.com/nektariakokkinaki/
Instagram https://www.instagram.com/nektaria_kokkinaki/
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpVOK5SrlunZdHerBoY0kwQ
Φωτογράφος: Στέφανος Ραπάνης


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

3

ΛΙΚΕΡ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

5