top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-56 αντίγραφο.png

Τα γλυκά του κουταλιού είναι η μεγάλη μου αδυναμία, θυμάμαι την γιαγιά μου την Ειρήνη να έχει γεμάτα τα ντουλάπια της από βάζα με κάθε λογής γλυκό, απο φρούτα, από λαχανικά, από διάφορους καρπούς.


Όποιος επισκέπτης ερχόταν σπίτι, έβγαζε τον καλό ασημένιο δίσκο και σέρβιρε με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και τα ασημένια κουταλάκια που της είχε δώσει η μάνα της Τριάδα ερχόμενη από την Μικρά Ασία με το Μονόγραμμα της οικογένειας ΕΠ Ευάγγελος Παπαμιχαήλ.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 56
Για αυτήν ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία, ήταν η παρουσίαση του κόπου της και της αγάπης της. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη όταν άρχιζαν τα παίνια, και τα θετικά σχόλια.
Σε εμένα, έβαζε με λίγο γιαούρτι που ήξερε πως μου άρεσε. Αυτό που με ξετρέλενε, ήταν το γλυκό ντοματάκι, πιο πολύ μάλλον γιατί με εντυπωσίαζε το χρωμα του και το ότι έτρωγα ένα λαχανικό σε γλυκό, σαν παιδί δεν το χωρούσε το μυαλό μου.
Αχ βρε γιαγιά, σε ευχαριστώ για όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που με έμαθες.

 

Υλικά
650 γραμ. ντοματάκια βελανίδι
400 γραμ. ζάχαρη
400 ML νερό
4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 ξύλο κανέλας
4 φύλλα αμπερόριζα
Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Επιλέγουμε σκληρά και κόκκινα ντοματίνια, Πλένουμε πολύ καλά και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι Δημιουργώντας μία μικρή λακούβα.
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει και αφήνουμε για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε αμέσως σε ένα Μπολ με κρύο νερό μαζί με πάγο.
Θα δούμε ότι ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα, Κρατάμε τα ντοματίνια σε ένα σουρωτό Μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αφού περάσει ο χρόνος ρίχνουμε την αμπερόριζα και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
Για να ελέγξουμε το σιρόπι, αν διαθέτουμε ειδικό θερμόμετρο το σιρόπι είναι έτοιμο όταν φτάσει στους 105 - 110 βαθμούς.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο και να ρίξουμε σταγόνες από το σιρόπι αν οι σταγόνες μείνουν στρογγυλές είναι έτοιμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μία πετσέτα αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία στο γλυκό και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα.
Κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα , αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αν ανοίξουμε ένα βάζο διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 10 μέρες.
Η αναλογία των υλικών θα βγάλει περίπου 2 βάζα των 250ml.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 56 αντίγραφο 2

Βρείτε και άλλες νόστιμες συνταγές

Μαρμελάδα βερίκοκο με μέντα

8