top image food
MEGALI2.jpg

Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για ό,τι έχω κληρονομήσει από την γιαγιά μου την Ελισάβετ στην τέχνη της μαγειρικής. Ποτέ δεν σας μίλησα και για το σερβάν ή την σερβάντα που έλεγε ή ίδια. Βλέπετε η πρώτη εγγονή της και έτσι ο κλήρος θέλοντας και μη έπεσε σε μένα. Το ήθελα όμως αυτό το έπιπλο, από μικρή με μάγευε, τα περίτεχνα σκαλίσματα , τα λεοντικά ποδαράκια, τα μπρούτζινα μικρά κλειδάκια. Έπιπλο κλασικό, βαρύ, ιδιαίτερο για την εποχή του…μια αξία στο χρόνο. Έπιπλο της τραπεζαρίας που η γιαγιά μου φύλασσε το θησαυρό της. Τα καλά σερβίτσια της, τα ακριβά πιατικά, τα φλιτζανάκια του καφέ και του τσαγιού, τα ποτηράκια της ρακής και του λικέρ, τα σεμεδάκια και τα κεντητά της, και κάποια ποτά.
Γιατί σας τα λέω αυτά; Μα το σερβάν ήταν ο χώρος που φύλασσε το λικέρ που έφτιαχνε η ίδια την άνοιξη για να το έχει στην γιορτή του παππού… του Αγίου Κωνσταντίνου.
Από νωρίς το απόγευμα την ημέρα του Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης έβρισκε τους δίσκους, τα κεντητά της, τα ποτηράκια του λικέρ, τα πιατάκια για τα γλυκά του κουταλιού. Τα άπλωνε όλα όμορφα και προσεγμένα πάνω στη σερβάντα << Να τραταρηστεί ο κοσμος >>(να κεραστεί) όπως έλεγε. Πριν φυσικά ακολουθήσει το μεγάλο φαγοπότι με όλα τα καλούδια που ετοίμαζε δυο μέρες πριν. Ήθελε βεβαία να δουν όλοι τη τέχνη της. Στα σεμεδάκια, στα λικέρ, στα γλυκά του κουταλιού. Να έρθουν οι πρώτες Κυρίες και να αρχίσουν: Και πως το έκαμες αυτό Ελισάβε και πως το άλλο; (Ελισάβε την φώναζαν, όχι Ελισάβετ)
Λικέρ με αρμπαρόριζα! Τι πιο εύκολο για αυτή. Κρασί…το καλύτερο! Παράδοση η οικογένεια με αμπέλια στην Αύγο και στο Αόρη.
Στην αυλή μια μεγάλη γλάστρα με αρμπαρόριζα, με τα ροζ ανθάκια σκορπούσε μυρωδιές σε όλη την αυλή. Μόνο την ζάχαρη αγόραζε.

Υλικά

1l κρασί κόκκινο
500γρ. ζάχαρη
10 φύλλα αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.

1
Σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς προσθέτουμε το κρασί, τη ζάχαρη και τα φύλλα. Αν το κρασί που θα επιλέξουμε είναι γλυκό θα μειώσουμε τη ζάχαρη στα 400γρ. Επίσης τα ανθάκια της αρμπαρόριζας θα δώσουν περισσότερο άρωμα.

23
Αφήνουμε σε σκοτεινό ντουλάπι για 30 περίπου μέρες και ανακινούμε κάθε δυο μέρες να λιώσει η ζάχαρη.
Αφού περάσουν οι 30 μέρες σουρώνουμε το λικέρ αρχικά σε ένα σουρωτήρι και ξανά σουρώνουμε με ένα λεπτό δίχτυ ή τούλι.
Ένα απολαυστικό και αρωματικό λικέρ που μπορείτε να απολαύσετε και με πάγο το καλοκαίρι.

4

5

Καλή επιτυχία!!!