top image food
MEGALI.png

Με πολύ αγάπη για την Κρητική φύση, με σεβασμό στην ιστορία της, παραγωγοί από τον νομό Λασιθίου (στην Ανατολική Κρήτη) ενωθήκαν με σκοπό να κάνουν γνωστά το φυσικό περιβάλλον και τα προϊόντα τους. Με αρχικό κεφάλαιο 2500 ελαιόδεντρα, πολλά εκ των οποίων είναι υπεραιωνόβια, αλλά και άλλες καλλιέργειες, και σε διασύνδεση με μικρές τουριστικές μονάδες της περιοχής , θέλησαν να φέρουν σε επαφή τους επισκέπτες με τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της ενδοχώρας και της αυθεντικής Κρήτης.

Σήμα κατατεθέν του κοινωνικού συνεταιρισμού η επτάστικτος, (αρχαία λέξη που σημαίνει 7 βούλες) που είναι η καλύτερη φίλη του γεωργού, η συμπαθητική πασχαλίτσα (Κοκκινέλλη η επτάστικτος/Coccinella septempunctata), που αφού αναπαραχθεί στις πιο ψηλές κορυφές του τόπου, ταξιδεύει στα πεδινά και τους συντροφεύει στις καθημερινές τους εργασίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα την παραγωγή τους από τα βλαβερά έντομα.Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουν επισκέψεις, σε  αξιοθέατα της περιοχής και σε παραγωγούς, με σκοπό την γνωριμία με την αγροτική ζωή (τη συλλογή ελαιοκάρπου, την έκθλιψη ελιών για παραγωγή λαδιού, το ρακοκάζανο για παραγωγή τσικουδιάς, την συλλογή αρωματικών φυτών). Δημιούργησαν εργαστήρια για παραγωγή προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο, το μέλι , τα εσπεριδοειδή, όπως σαπούνια, κηραλοιφές, μαρμελάδες κοκ και συμμετέχουν  ή οργανώνουν , εκδηλώσεις και εθελοντικά προγράμματα, που σέβονται τον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον.Τα προϊόντα τους είναι έργο ζωής, με έναν απαράβατο ηθικό κώδικα, που επιτάσσει τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με τον μηδενισμό της χημικής επιβάρυνσης, την συνύπαρξη με την φύση και τα δημιουργήματα της, τον σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων, την δίκαιη τιμή για τον παραγωγό, την γνωριμία και  την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.Τα κέρδη επανεπενδύονται στην προστασία του τόπου και της τοπικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα με το πρόγραμμα που έχουν ξεκινήσει με την καταγραφή και σωτηρία των αρχαίων ελαιοδέντρων.

                                                                                                         logo 1

                                                                   

                                                                    

Τα προϊόντα

ancient alone small

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο (epta) απο αρχαίους ελαιώνες

Basilic Oli 436x600

Ελαιόλαδο με Βασιλικό epta 250ml (βιολογικό προιόν σε μεταβατικό στάδιο)Προέρχεται από την κοινή άλεση φύλλων βασιλικού (προϊόν βιολογικής καλλιέργειας) με τον καρπό της άγουρης ελιάς. Τα φύλλα του βασιλικού συλλέγονται τις πρώτες πρωινές ώρες (όταν έχουν και την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) και ο χειρισμός τους πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες ώστε να μην μαραθούν. Πλένονται, αφήνονται να στεγνώσουν και αλέθονται με τον καρπό της ελιάς. Το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι γλυκύ και αρωματικό με ελαφρα πικάντικη και φρουτώδη γεύση.Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών αρωματικά ελαιόλαδα η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παρασκευάζεται είτε με την προσθήκη αιθέριου ελαίου (ή και των ίδιων των φυτών στο ελαιόλαδο) είτε με χειρισμο του ελαιολάδου (κατα την διάρκεια της εξαγωγής του  )με υπερήχους. Σύμφωνα όμως με εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες η κοινή άλεση του καρπού της ελιάς με το αρωματικό φυτό ως μέθοδος υπερτερεί σημαντικά  μια και το ελαιόλαδο δεν οξειδώνεται, είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες (άρα και πιο υγιεινό) ενω συγχρόνως διατηρεί τα αρώματα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αρωματικού φυτού. 

caroub cyrup 436x600

Σιρόπι Χαρουπιού epta 330gr (απο βιολογικές καλλιέργιες σε μεταβατικό στάδιο)Παράγεται από χαρούπια που συλλέγονται με το χέρι, και επεξεργάζονται με ήπιες μεθόδους για να συγκρατηθούν όλα τα ωφέλιμα στοιχεία του καρπού. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Α, D, και Β καροτίνη), και μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο)Μπαλσάμικο με μηλόξυδο και σιρόπι χαρουπιού epta 250ml (απο βιολογικές καλλιέργιες σε μεταβατικό στάδιο)Μπαλσάμικο με βιολογικό μηλόξυδο και σιρόπι χαρουπιού (epta).Παράγεται απο την, μέσω ήπιας επεξεργασίας , μίξη  βιολογικού μηλόξυδου με σιρόπι χαρουπιού. Το παχύρρευστο μπαλσάμικο με γλυκόξινη γεύση είναι κατάλληλο για σαλάτες και μαρινάδες, ψητά λαχανικά και σαν υποκατάστατο του ξυδιού. Κατάλληλο για ορθομοριακή καθώς και vegan διατροφή.


Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα  http://eptastiktos.gr/