top image food
DSC_2201 - 1-1030χ400.jpg

Από τα πιο ιδιαίτερα, πλούσια και γιορτινά τραπέζια του χρόνου που στρώνονται σε κάθε σπιτικό είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι νοικοκυρές από μέρες σχεδιάζουν και προετοιμάζουν τα φαγητά, τον στολισμό και ποιοι θα καθίσουν σε αυτό. Ακολουθώντας την πίστη, την παράδοση, το χριστιανικό πνεύμα των ημερών φροντίζουν οι επιλογές τους να είναι τέτοιες ώστε να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη γιορτή.

 

Όλη η αγωνία της νοικοκυράς έχει μεταφερθεί στην κουζίνα, βάζει τα δυνατά της για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους της. Τα γιορτινά γλυκά έχουν ετοιμαστεί και έχουν στολίσει το τραπέζι και τον μπουφέ της τραπεζαρίας. Τα κεριά, το καλό τραπεζομάντηλο, το καλύτερο σερβίτσιο ποτηριών, πιάτων για το φαγητό, του επιδόρπιου και των ορεκτικών γυαλίζονται για να λαμπυρίζουν μαζί με τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου που στολίζει το σαλόνι μας.
Από μέρες η λίστα με τα ψώνια συμπληρώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα πάει η νοικοκυρά στο σούπερ μάρκετ. Η επιλογή του κρέατος είναι από τα βασικά υλικά που θα προμηθευτεί. Το χοιρινό κρέας και η γαλοπούλα είναι τα κύρια κρεατικά που επιλέγονται σε αυτό το τραπέζι.
Τις περασμένες εποχές που η αγορά του κρέατος δεν γινόταν από τον χασάπη της γειτονιάς ή από το σούπερ μάρκετ, ο χοίρος που έτρεφε ο νοικοκύρης από το καλοκαίρι σφαζόταν τις παραμονές των Χριστουγέννων για να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού σε κρέας το επόμενο διάστημα. Τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά στα χωριά δεν συνηθίζουν να τρέφουν χοίρο για τα Χριστούγεννα, ωστόσο το εθιμικό φαγητό εξακολουθεί να είναι το χοιρινό στο χωριό μου.
Το χριστόψωμο, ένα παραδοσιακό ψωμί ψημένο στο φούρνο σε στρογγυλό σχήμα, με το σταυρό να σχηματίζεται με κοχλιοειδείς κεραίες σε στρογγυλό σχήμα και ένα άσπαστο καρύδι στο κέντρο του, βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού και περιμένει τον νοικοκύρη του σπιτιού να το σταυρώσει και να το κόψει. Το κόκκινο κρασί της καινούργιας σοδιάς περιμένει να γεμίσει τα ποτήρια για τις χριστουγεννιάτικες ευχές. «Χρόνια πολλά και του χρόνου» είναι η ευχή από τα χείλη όλων.
Με αυτή την ευχή ελάτε να φτιάξουμε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο πιάτο, γουρουνόπουλο και πατάτες στο φούρνο.
Καλά Χριστούγεννα!

Υλικά

4κ. γουρουνόπουλο μπούτι
10 πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές αιγοπρόβειο βούτυρο
1 ντομάτα ώριμη
150ml ελαιόλαδο
300ml νερό
½ κουταλάκι κύμινο
ρίγανη
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, κάνουμε μερικές σχισμές και βάζουμε φέτες το σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ρίγανη. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε το κρέας για μια ώρα.

12
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε ολόκληρες και αλατοπιπερώνουμε.

3
Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε το γουρουνόπουλο και γύρο γύρο τις πατάτες, κόβουμε σε φέτες τη ντομάτα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό. Βάζουμε σε διάφορα σημεία κομμάτια βούτυρο.

4
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2,5 - 3 ώρες στους 200 βαθμούς.

5

 

Όταν έχει ψηθεί ξεσκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε μέχρι να ξεροψηθεί.

67


Καλή επιτυχία!!!

9

8