top image food
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ.png

 Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά απλά δεν είναι Πάσχα, μιας και το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί το εμβληματικότερο όλων και τηρείται ακόμα και από όσους δεν ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις.

auga me klostes13

Τα αυγά είθισται να βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη ή εναλλακτικά το Μεγάλο Σάββατο, ποτέ όμως τη Μεγάλη Παρασκευή. Το παραδοσιακά κόκκινο αυγό έχει διπλό συμβολισμό, δεδομένου ότι το ίδιο συμβολίζει με το κέλυφός του τον περίκλειστο τάφο του Χριστού, εντός του οποίου ωστόσο, ακριβώς όπως και στο αυγό, υπήρχε ζωή, αφού ο Ιησούς αναστήθηκε βγαίνοντας από μέσα του. Από την άλλη πλευρά, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει, σύμφωνα με την πλέον αποδεκτή εκδοχή, το ίδιο το αίμα και κατ' επέκταση τη θυσία του Θεανθρώπου, με σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Από τις λοιπές ερμηνείες οι επικρατέστερες φαίνεται να είναι αυτή που θέλει τα αυγά να βάφονται κόκκινα με θαυματουργικό τρόπο, προκειμένου να πείσουν τους άπιστους για την ορθότητα της είδησης Ανάστασης του Ιησού, αλλά και αυτή που υποστηρίζει ότι τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα από τα δάκρυα της Παναγίας που έπεσαν πάνω τους, καθώς Εκείνη τα πρόσφερε στους φύλακες του Χριστού, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.
Ωστόσο, το βάψιμο των αυγών δεν επινοήθηκε από τους Χριστιανούς, δεδομένου ότι οι ρίζες του εθίμου ανάγονται στον 6ο αι. π.Χ.και στην περιοχή της Περσίας, όπου οι Ζωροάστρες συνήθιζαν να βάφουν αυγά, με αφορμή τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, στα τέλη Μαρτίου. Το βάψιμο των αυγών για τους Χριστιανούς καθιερώθηκε πολύ αργότερα, τον 13ο αιώνα, ως συνέχεια του γεγονότος ότι αρχικά ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Α’, διέταξε να βαφτούν και να διακοσμηθούν με φύλλα χρυσού 450 αυγά, προκειμένου να προσφερθούν ως δώρα, ενώ τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια το Βατικανό στέλνοντας στον Ερρίκο τον Η' ένα αυγό, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των πασχαλινών εορτασμών.
Τα τελευταία χρόνια το βάψιμο των αυγών έχει ξεφύγει από την παράδοση του κόκκινου χρώματος, ενώ παράλληλα ακολουθούνται ολοένα και πιο φανατικά εναλλακτικοί τρόποι βαφής, που προστατεύουν τον καταναλωτή τους από τα βλαβερά χημικά των βαφών του εμπορίου. Ένας από αυτούς είναι η βαφή μέσα σε ζωμό χρώματος, που έχει δημιουργηθεί με το βράσιμο ποικίλων λαχανικών ή μπαχαρικών. Ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις μας, μπορούμε να επιλέξουμε παντζάρια για κόκκινο χρώμα, κρεμμυδότσουφλα για καφε-πορτοκαλί αποχρώσεις, σκόνη τσίλι, πάπρικας ή κουρκουμά για κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα, με τις δυνατότητες να είναι πραγματικά αμέτρητες!
Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα του βαψίματος με κλωστές, που σας προτείνουμε για φέτος, ένας τρόπος που εκτός από οικολογικός και φαντασμαγορικός, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας όλης της οικογένειας, δίνοντας στο καθένα εκ των μελών της την ευκαιρία δημιουργίας του δικού του μοναδικού αυγού, αποτυπώνοντας πάνω του τις καλλιτεχνικές ιδέες και ανησυχίες του.

Υλικά
Αυγά
Κλωστές φλος διάφορα χρώματα
Αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια
3 κουταλιές ξύδι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπόλ τα αυγά και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Καθώς είναι βρεγμένα τα αυγά, τυλίγουμε τις κλωστές γύρο, ανάλογα με τα σχήματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Στη συνέχεια κλείνουμε σφιχτά σε κομμάτια αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τις κλωστές. Σκουπίζουμε σε στεγνό πανί, και σε απορροφητικό χαρτί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν.
Στολίζουμε τα αυγά σε μια πασχαλινή πιατέλα.
Καλή επιτυχία!

auga me klostes1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΣΑΜΑΛΙ1

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 13