top image food
EKSOXIKO12.png

Το χοιρινό είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο -παρά το γεγονός ότι κάποιες θρησκείες, όπως η μουσουλμανική, απαγορεύουν την κατανάλωσή του-, ενώ υπάρχουν στοιχεία εκτροφής χοίρων που χρονολογούνται ήδη από το 5.000 π.Χ.

Αυτό δικαιολογείται εν πολλοίς και από το γεγονός ότι το χοιρινό καταναλώνεται τόσο φρέσκο όσο και διατηρημένο, καθώς πολλά αλλαντικά παρασκευάζονται από χοιρινό κρέας, όπως το ζαμπόν, το καπνιστό χοιρινό, το μπέικον και τα λουκάνικα. Ποιος είπε, λοιπόν, ότι το πασχαλινό τραπέζι πρέπει να περιλαμβάνει μόνο πιάτα με αρνάκι ή κατσικάκι; Ποιος είπε πως όσοι δεν αγαπούν τα συγκεκριμένα κρέατα και το πατροπαράδοτο σουβλιστό αρνί, δεν μπορούν να απολαύσουν εξίσου το μοσχαράκι, το χοιρινό ή ακόμα και το κοτόπουλό τους, μαγειρεμένα σε παραδοσιακές ή πιο μοντέρνες εκδοχές; Για να μην σας πω ότι ακόμα κι αν είστε fan του οβελία, του κοκορετσιού και της μαγειρίτσας, το πασχαλινό σας εδεσματολόγιο, εάν θέλετε να σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να περιλαμβάνει και μία τουλάχιστον συνταγή με χοιρινό. Αν το καλοσκεφθείτε μάλιστα, θα συνειδητοποιήσετε ότι το χοιρινό κοντοσούβλι αποτελεί σχεδόν κλασσικό πασχαλινό έδεσμα, σε ρόλο θα λέγαμε πρωταγωνιστή για πολλές ελληνικές οικογένειες!
Εξίσου αγαπημένη και ασφαλής επιλογή το κλέφτικο με χοιρινό, το οποίο με τα μπόλικα τυράκια, τις πατατούλες και τα λαχανικά του, θα κλέψει τις καρδιές των συνδαιτημόνων του τραπεζιού της Λαμπρής.
Και αν αναρωτιέστε από πού προέκυψε η ομολογουμένως παράξενη αυτή ονομασία του συγκεκριμένου εδέσματος, σπεύδουμε να σας ενημερώσουμε ότι οφείλεται όντως στους κλέφτες, όχι τους λωποδύτες φυσικά, αλλά στους ένοπλους Έλληνες, που κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ζούσαν υπό σκληρές συνθήκες στην ύπαιθρο, οργανωμένοι σε μικρές ομάδες, εκ των οποίων καθεμία είχε το δικό της λημέρι, τον καπετάνιο της και το μπαϊράκι της. Οι κλέφτες, που μισούσαν τους Τούρκους και δοξάστηκαν από τον ελληνικό λαό, αφενός μετακινούνταν διαρκώς με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευκαιρία επίβλεψης πολύωρου μαγειρέματος ή ψησίματος, αφετέρου δε έπρεπε να κρύψουν τόσο τους καπνούς όσο και τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος, το οποίο είτε έκλεβαν είτε τους προσφερόταν από συμπατριώτες, που θαύμαζαν τον αγώνα τους.
Εφηύραν, λοιπόν, τη λύση του ψησίματος στην αγκαλιά της γης, εντός λάκκου που σκέπαζαν με χώμα και κλαδιά, προσθέτοντας στη φυσική αυτή γάστρα ψησίματος, εκτός από το κρέας, κομμάτια τυριού και αρωματικά από τα βουνά, όπως τα φύλλα κουμαριάς, δάφνης και χαρουπιάς, αλλά και ρίγανη, θυμάρι, λεμόνι και άγριο σκόρδο. Μετά από πολύωρη απουσία, στην επιστροφή τους ξεσκέπαζαν το λάκκο, έβρισκαν το σιγοψημένο κρέας και απολάμβαναν το κλέφτικο τους!
Μελετήστε, λοιπόν, τη συνταγή που σας προτείνουμε, προσθέστε τα υλικά της στην πασχαλινή λίστα αγορών σας, αγοράστε και το κατάλληλο χαρτί ψησίματος, γιατί λάκκο δεν θα μπορέσετε να σκάψετε και αποφασίστε να κάνετε -έστω και για πρώτη φορά- την ανατροπή στα δεδομένα του οικογενειακού λαμπριάτικου τραπεζιού. Άλλωστε, το χοιρινό είναι κρέας που περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αμινοξέα απαραίτητα για τον οργανισμό, που πρέπει να προσληφθούν μέσα από τις τροφές και μια ευρεία γκάμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, εξαιρετικά ωφέλιμων για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Υλικά
1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κιλό πατάτες
1 πράσινη πιπεριά
150 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
100ml ελαιόλαδο
50ml άσπο κρασί
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μεταφέρουμε τα κομμάτια του χοιρινού. Ρίχνουμε τις πιπεριές και τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε σταυρωτά δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και πάνω δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί.
Μεταφέρουμε στη μέση το χοιρινό με τα λαχανικά και τέλος βάζουμε την γραβιέρα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.
Διπλώνουμε καλά σε πακέτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 2 ώρες.
Αφαιρούμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Καλή επιτυχία!

EKSOXIKO1

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

koulourakia2

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 13