top image food
rosiki salata156.png

Κεντρική θέση στο στολισμένο τραπέζι των γιορτών έχουν οι σαλάτες για να συνοδεύσουν τα πιάτα που θα σερβιριστούν αλλά κυρίως για να «δροσίσει» τον ουρανίσκο μας.

rosiki salata1

Μια δροσερή σαλάτα με ωραία χρώματα και αρώματα, σ’ ένα μοναδικό γεύμα, πρέπει να έχει και το συμβολισμό της όπως η ρώσικη σαλάτα. Είναι η ιδανική συνοδεία για κάθε ψητό φούρνου, τηγανιού ή σχάρας, γιατί μας αρέσει να την απολαμβάνουμε κρύα από το ψυγείο μας. Ειδικά στα πασχαλινά τραπέζια, που κυριαρχεί το κρέας, είναι μια καλή πρόταση όταν θες να κερδίσεις τους καλεσμένους σου. Είναι μια σπιτική σαλάτα, παρόλα αυτά έχουμε την ευκαιρία να την αγοράζουμε έτοιμη από τα σούπερ μάρκετ. Σερβίρεται ως ορεκτικό μέσα σε σάντουιτς ή ως συνοδευτικό για ψάρι.
Κατάγεται από τη Ρωσία και την έχουν πάντα στα επίσημα γεύματα τους. Είναι σπεσιαλιτέ της ρώσικης και ουκρανικής κουζίνας και δημοφιλής στα βαλκάνια. Η σαλάτα αυτή, στην πρώτη της μορφή, δεν είχε καμία σχέση με τη σαλάτα που τρώμε σήμερα. Επινοήθηκε το 1860 από το Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας. Η σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα παρά πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου. Η πρωτότυπη συνταγή του dressing της σαλάτας παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη. Το 1904 το φημισμένο εστιατόριο Ερμιτάζ έκλεισε αλλά η φημισμένη σαλάτα του Ολιβιέ προσαρμόστηκε με τα χρόνια σε πιο οικονομικά υλικά και έφτασε στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα όπως η κάλυψη των υλικών με την χιονάτη μαγιονέζα, που δεν ήταν στοιχείο της ρωσικής σαλάτας στη γέννηση της.

Υλικά
2 βρασμένα αυγά
3 καρότα
2 πατάτες
1 κούπα αρακά
1 κούπα καλαμπόκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
40 γρ. αγγουράκι τουρσί
1 κουταλάκι άνηθο
200 γρ. γιαούρτι
200 γρ. μαγιονέζα
1 κουταλιά μουστάρδα
20ml ελαιόλαδο
Aλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αυγά σε μικρά κομμάτια, μεταφέρουμε σε μπολ και κρατάμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και κόβουμε σε μικρά καρεδάκια, βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μαζί με τον αρακά και το καλαμπόκι και βράζουμε για 15 λεπτά. Στην συνέχεια σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν εντελώς, μεταφέρουμε στο μπολ με τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψιλοκομμένα ,και αλατίζουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε την σαλάτα παγωμένη.
Καλή επιτυχία!

rosiki salata14

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

BΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

photo1

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ ΛΕΜΟΝΑΤΟΣ

12adg