top image food
pantzarisalatakaridi.jpg

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες των λαών γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και το Μαρόκο, που δίνει έμφαση κυρίως στην κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, γαλακτοκομικών, ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών, υιοθετώντας παράλληλα την μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και την σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Στην συγκεκριμένη σαλάτα που σας προτείνουμε σήμερα παντρεύονται ιδανικά τρία τρόφιμα από διαφορετικές κατηγορίες, που όμως περιλαμβάνονται σε αυτά που αποτελούν την βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής και άρα όχι μόνο μπορούν, αλλά και επιβάλλεται, να καταναλώνονται καθημερινά.

pantzarisalatakaridi2

Το παντζάρι ή κοκκινογούλι, είναι φυτό μονοετές ή διετές με ρίζα εδώδιμη και πολλές ποικιλίες, όπως το σέσκουλο ή το ζαχαρότευτλο, με υψηλή συγκέντρωση σακχάρων στη ρίζα του. Η εξημέρωση του φυτού θεωρείται ότι συντελέσθηκε κάπου στην Μεσόγειο, κατά την 2η χιλιετία π.Χ. Το βολβοειδές παντζάρι δεν είναι απλά ένα νόστιμο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση τρόφιμο, αλλά είναι και εξίσου πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την υγεία. Ωμό ή ψημένο παρέχει στον οργανισμό μας ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, που ενισχύουν την καρδιά, βοηθούν στην αντοχή κατά την άσκηση και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το παντζάρι καταναλώνεται τόσο ωμό, για παράδειγμα τριμμένο σε σαλάτες ή ως χυμός, όσο και μαγειρεμένο. Εδώδιμα είναι επίσης και τα φύλλα του, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως αυτά του σπανακιού, με τη διαφορά ότι ωμά είναι κάπως πικρούτσικα.

Το γιαούρτι είναι μια αγαπημένη κρεμώδης τροφή, υψηλής θρεπτικής αξίας, που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Έχει απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμα, που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει, μπορεί δε να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου ή και βούβαλου. Το γιαούρτι πιθανότατα προήλθε από περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία, αν και υπάρχουν αναφορές στον ινδοϊρανικό πολιτισμό, που το αναφέρουν ως τροφή των θεών. Αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ πρόβειο γάλα προτιμάται στην Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βουβαλίσιο γάλα χρησιμοποιείται συχνότερα στην Αίγυπτο και στην Ινδία.

Όσο για τα καρύδια αποτελούν από τους πλέον διαδεδομένους ξηρούς καρπούς, που καταναλώνονται είτε σκέτοι είτε ως βασικό συστατικό πολλών συνταγών ζαχαροπλαστικής, αλλά και μαγειρικής. Σημαντική είναι η θέση του καρυδιού και στην ελληνική λαογραφία με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τάισμα του νιόπαντρου ζευγαριού με μέλι και καρύδια, όπου το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή και τα καρύδια την απόκτηση απογόνων.

Φαντασθείτε τώρα τα τρία αγαπημένα αυτά προϊόντα ταιριασμένα αρμονικά σε μια πεντανόστιμη και εμφανισιακά πανέμορφη σαλάτα, που θα ξετρελάνει τους σιελογόνους αδένες και τους γευστικούς κάλυκές σας.

Υλικά
5 μέτρια παντζάρια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο
30ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές κόκκινο ξύδι
4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
20 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

 

Εκτέλεση
Βάζουμε τα παντζάρια χωρίς να τα καθαρίσουμε σε μία κατσαρόλα και σκεπάζουμε με κρύο νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 45 - 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο πολτοποιημένο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την σαλάτα για 1 ώρα στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

pantzarisalatakaridia3

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

kounoupidi kokkinisto 3