top image food
maroulosalata1a.png

Κατεξοχήν ελληνική σαλάτα που συνοδεύει γεύματα κυρίως από την άνοιξη και μετά. Υγιεινή και δροσερή, νόστιμη, ολοπράσινη σαλάτα, λουσμένη με αγνό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, που απογειώνεται με φρέσκια ωμή αγκινάρα κομμένη σε φέτες και ψιλοκομμένο άνηθο.

maroulosalata3a

Το μαρούλι είναι το υλικό της μαγειρίτσας και η ιδανική πρόταση για να συνοδεύσει τα ψητά, όπως επίσης είναι η βάση για πολλές σαλάτες. Στο πασχαλινό τραπέζι έχει την τιμητική του, μαζί με τη σούβλα και το κοκορέτσι κυριαρχεί σε αυτό το ιδιαίτερο γεύμα, τιμώμενο δεόντως από όλους.
Αποτελεί την πεμπτουσία του μεζέ της γλυκόπιοτης τσικουδιάς, του ούζου, του τσίπουρου, της σούμας και της ζιβανίας. Μαζί με την αλατισμένη και βουτημένη στο λεμόνι αγκινάρα απογειώνεται η γεύση και ανοίγεται η όρεξη για μεγαλύτερη κατανάλωση των ελληνικών παραδοσιακών πιοτών. Φρέσκο και ωμό, με πράσινα ή πολύχρωμα φύλα, είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που συγκεντρώνονται στο λεπτό τμήμα των φύλων.
Λαχανικό που το γνώρισαν από την αρχαιότητα αρκετά μέρη της γης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Η λέξη «μαρούλι» υπάρχει και στην ύστερη αρχαιότητα, ως μαρούλιον και μαρούλιν, και συνυπάρχει για ένα διάστημα με τις προηγούμενες περιόδους. Έχει βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται από το 4500 π.Χ. Στην ανατολική πλευρά οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι το μαρούλι αντιπροσωπεύει την καλοτυχία για το λόγο αυτό το προσέφεραν την Πρωτοχρονιά, σε γενέθλια αλλά και σε σημαντικές επετείους. Λέγεται πως την καλλιέργεια του μαρουλιού έφερε στη Βόρεια Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος.

 

Υλικά
1 τρυφερό μαρούλι
100γρ. mix σαλάτα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 αγκινάρες
1 λεμόνι
50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι κόκκινο
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα, καθαρίζουμε με ένα κουτάλι το χνούδι και κόβουμε σε φέτες , τρίβουμε με το λεμόνι, τις αφήνουμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού .
Κόβουμε το μαρούλι και μεταφέρουμε μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά , ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Πριν σερβίρουμε, βάζουμε τις αγκινάρες, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

maroulosalata3aa

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

katimeria2