top image food
fistika8h.png

Στην ερώτηση για το αν θα θέλατε να φτιάξετε κορμό, σαλάμι ή μωσαϊκό, σίγουρα θα απαντούσατε απορημένοι "μα δεν είμαι ξυλουργός, ούτε αλλαντοποιός ή πατωματζής".

fistika8

Κι όμως φίλες και φίλοι μου, δεν χρειάζεται να έχετε καμία απο τις προαναφερθείσες ιδιότητες για να φτιάξετε κορμό ή σαλάμι σοκολάτας, αλλά και το περίφημο μωσαϊκό, ονομασίες που περιγράφουν αντίστοιχα την κατά μήκος -οι δύο πρώτες- και την επίπεδη ανάπτυξη του γλυκού αυτού. Μάλιστα, το μωσαϊκό είχε και πολλά ακόμα, δικά του ονόματα, όπως μπισκοτόγλυκο, γλυκό ψυγείου ή και κέικ ψυγείου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει το ίδιο, ένα μαμαδίστικο γλυκάκι, που φέρνει στη μνήμη όλων μας γεμάτες νοσταλγία παιδικές αναμνήσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει σχολική σάκα, εφηβικό εκδρομικό σακίδιο ή οικογενειακή τσάντα για το καλοκαιρινό μπάνιο, που να μην περιείχε το κλασσικό αλουμινόχαρτο με τις μπαμπάτσικες φέτες του σαλαμιού σοκολάτας και μπισκότων φυσικά! Γιατί τελικά μιλάμε γι' αυτό ακριβώς, για το αρμονικό γευστικό πάντρεμα σοκολάτας και μπισκότων, που η κάθε μαμά ή γιαγιά εμπλουτίζει με τη φαντασία, τις προτιμήσεις των παιδιών της και τα βρισκούμενα του ντουλαπιού της, προσθέτοντας κονιάκ ή καρύδια, βούτυρο χτυπημένο με άχνη ζάχαρη και κακάο ή ακόμα και κρέμα γάλακτος και λιωμένη κουβερτούρα. Και όλα αυτά παλαιότερα, γιατί τα τελευταία χρόνια οι ιδέες για νέες προσθήκες στη βασική συνταγή προκύπτουν με κατακλυσμιαίους ρυθμούς. Καταρχάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αντί της κλασσικής σοκολάτας, τη λευκή ή την ροζ, να αρωματίσουμε με μαστίχα, να προσθέσουμε φρούτα γλασέ ή cranberries και να επιτείνουμε την crunchy αίσθηση του γλυκού με φουντούκια ή φυστίκι Αιγίνης, όπως στην εκδοχή που σας προτείνουμε.
Σε ό,τι αφορά στα μπισκότα επιλέγονται σε συντριπτική πλειοψηφία τα περίφημα και δημοφιλέστατα petit-beurre, που εφευρέθηκαν το 1886 από τον βιομήχανο Louis-Lefèvre Utile, τον ιδρυτή της βιομηχανίας μπισκότων LU, στη Νάντη της Γαλλίας και τα οποία έφθασαν στην Ελλάδα, διαμέσου της κουζίνας της οικογένειας Παπαδοπούλου, όπου και ζυμώθηκε το πρώτο μπισκότο πτι-μπερ το 1922, περιέχοντας 4 μόνο απλά υλικά: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα.
Όσο για τη βασίλισσα σοκολάτα, πρωτοαφίχθει στην Ελλάδα ως ρόφημα, που παρασκευάστηκε στο «Γλυκισματοποιείον Παυλίδη» -στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης-, το 1852 και με την ονομασία Τσοκολάτα Παυλίδου, απευθυνόταν μόνο στους έχοντες "χοντρό" πορτοφόλι! Ο πρωτοπόρος Σπυρίδωνας Παυλίδης, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που προέκυψαν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, μας γνώρισε τη σοκολάτα, τον μοναδικό αυτό καρπό του κακαόδεντρου, του δέντρου που δώρισε στους ανθρώπους ο θεός των Αζτέκων Quetzalcoatl, καθιστώντας την προϊόντος του χρόνου μια προσιτή πολυτέλεια και για τους Έλληνες. Η σοκολάτα, αυτό το δώρο θεού, έφθασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, ίσως με μια αντιπροσωπεία των Μάγια, που παρουσιάστηκε στον Ισπανό βασιλιά γύρω στο 1544. Συμπέρασμα: ευτυχώς που δεν γεννηθήκαμε πριν τον 16ο αιώνα!


Υλικά
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. βούτυρο
350 γρ. λευκή κουβερτούρα
¼ κουταλάκι μαστίχα
80 γρ. κεράσια γλυκό κομμένα στην μέση
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
30 γρ. ινδοκάρυδο
400 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο, την μαστίχα θρυμματισμένη με μισό κουταλάκι ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη, ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα κεράσια, τα φιστίκια Αιγίνης, το ινδοκάρυδο, σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε σε ρολό, γυρνάμε τις άκρες σαν καραμέλα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και ρολάρουμε στον πάγκο για να πάρει κυκλικό σχήμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει, όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε την μεμβράνη και τη λαδόκολλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

fistika8r

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ

ΣΦΟΘΓΓΑΤΟ1Ν5

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 λαζανια1