top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-80-2.png

Στο Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή ονομάζεται shola και παρασκευάζεται σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή.

Οι Ινδοί προσθέτουν ενίοτε στο kheer τους σιμιγδάλι και φασκόμηλο, ενώ οι Πέρσες αρωματίζουν το δικό τους sheerbirinj -sheer στα περσικά σημαίνει γάλα- με κάρδαμο, κανέλα, σαφράν, ροδόνερο κ.άλ. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «πουτίγκα με οκτώ πετράδια» -ας μην ξεχνάμε ότι το 8 αποτελεί για τον Κομφούκιο τον αριθμό της τελειότητας- και το παρασκευάζουν με οκτώ διαφορετικά είδη φρούτων. Οι Ισπανοί, όπως και όλοι οι ισπανόφωνοι λαοί, λατρεύουν το ζεστό ή κρύο arroz con leche (ρύζι με γάλα), το οποίο στην Πορτογαλία σερβίρεται με καραμελωμένη κρούστα από καμμένη ζάχαρη -παρόμοια με αυτήν της crème brûlée-, την ίδια στιγμή που το fırın sütlaç των Τούρκων, διαθέτει μια χρυσοκάστανη κρούστα, η οποία επιτυγχάνεται καθώς ψήνεται το μείγμα γάλακτος και κρόκου αυγών, που έχει προσεκτικά απλωθεί στην επιφάνεια του γλυκίσματος. Τέλος, το risgrynsgröt, πασπαλισμένο με κανέλα ή μαρμελάδα από βατόμουρα, αποτελεί για τους Σουηδούς κάτι σαν την δική μας βασιλόπιτα, καθώς σερβίρεται και ως πρωϊνό τα ξημερώματα των Χριστουγέννων και περιέχει μία έκπληξη: ένα μοναδικό αμύγδαλο που εμπεριέχεται στο επιδόρπιο και φέρνει τύχη σε όποιον το βρει!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2

Αν ακόμα δεν το έχετε καταλάβει, μιλάμε για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά όλων των ηλικιών, το ηδονικά κρεμώδες ρυζόγαλο, στην συνταγή του οποίου εκτός από τα αυτονόητα, που είναι το ρύζι και το γάλα, συμμετέχουν η επίσης ολόλευκη ζάχαρη και κάποιες φορές ο νισεστές ή το ρυζάλευρο, προκειμένου να δέσει ακόμα καλύτερα το γλυκό. Από εκεί και πέρα οι συνδυασμοί γεύσεων τείνουν να είναι άπειροι. Στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ρυζόγαλο αρωματίζεται με βανίλια, μαστίχα ή λεμόνι, με την φλούδα του εσπεριδοειδούς να βράζει μέσα στο γάλα του γλυκού. Το πασπάλισμα με κανέλα είναι μία από τις προσφιλέστερες εκδοχές για το σερβίρισμά του, ενώ στην Σκανδιναβία περιχύνεται με χυμό φρούτων και στο Vermont των Ηνωμένων Πολιτειών με σιρόπι σφενδάμου. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα το βρούμε να παντρεύεται με σταφίδες όπως στην Νέα Αγγλία και την Ισπανία, με αποξηραμένα δαμάσκηνα ή φρούτα του δάσους όπως στην Φινλανδία, με καρύδα όπως στην Κολομβία, με αμύγδαλο ή φυστίκι όπως στην Περσία ακόμα και με ροδόνερο, που τόσο αγαπούν στην Μέση Ανατολή. Η υφή και η απλότητα του συγκεκριμένου γλυκού καθιστούν απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι οι πρώτες γραπτές αναφορές στο ρυζόγαλο δεν απαντώνται σε βιβλία μαγειρικής, αλλά σε ιατρικά κείμενα, που προτείνουν θεραπείες για την δυσπεψία και γενικότερα για στομαχικά προβλήματα.

Στην συγκεκριμένη συνταγή το αγαπημένο ρυζόγαλο συνδυάζεται ανέλπιστα, αλλά απόλυτα ταιριαστά, με ένα ακόμα αγαπημένο άρωμα, αυτό του καφέ, του προϊόντος που, άκουσον - άκουσον, επιτυγχάνει ημερησίως και ανά τον κόσμο την παραγωγή και πώληση 7 εκατομμυρίων τόνων! Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa, παραφθορά της αρχικής του ονομασίας qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κρασιού, δεδομένου ότι οι Μουσουλμάνοι δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Μάλιστα, όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη, ήταν γνωστός ακριβώς ως «αραβικό κρασί». Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) ως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ.

 

 

Υλικά
100 γραμ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
200 ml νερό
800 ml γάλα
100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
30 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ
1 δόση καφέ εσπρέσο

Για σερβίρισμα
Κανέλα

 

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με το ρύζι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

Προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί.

Στην συνέχεια στα 30ml νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και ρίχνουμε μέσα στο γάλα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πήξει.

Τέλος προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και με μία κουτάλα σερβίρουμε σε μπολάκια ή ποτήρια.

Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.
Καλή επιτυχία!

 Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2