top image food
kargioka3 αντίγραφο.png

Αν αναρωτιέστε από πού κατάγεται τόσο η ονομασία όσο και το ίδιο το πεντανόστιμο, μελαχρινό αυτό γλυκάκι, η καριόκα, σπεύδω να σας κατατοπίσω ότι Cariocas ονομάζονται όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το όμορφο σοκολατί χρώμα του δέρματος των Cariocas ονοματοδότησε το γλυκό αυτό, που τυλιγμένο σε ένα γυαλιστερό μανδύα γλυκόπικρης σοκολάτας αποκτά το ίδιο σαγηνευτικό χρώμα με τους συνεπώνυμούς του Βραζιλιάνους, η καριόκα κατάγεται από έναν τόπο λιγότερο εξωτικό αλλά εξίσου πανέμορφο, την δική μας Ξάνθη. Στην γοητευτική αυτή πόλη της Θράκης ξεκίνησε, λοιπόν, η ιστορία του εθιστικού αυτού όσο και αινιγματικού σοκολατένιου γλυκίσματος, το οποίο αρχικά προσφερόταν ως σπιτικό κέρασμα στις γιορτές. Ο άνθρωπος που την έκανε γνωστή πανελλαδικά δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπαπαρασκευά, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα το 1922, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ξεριζωμένος από την γενέτειρά του, τις 40 Εκκλησιές ή Κιρκ-Κλισέ της Ανατολικής Θράκης. Αμέσως έπιασε δουλειά σε φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης και το 1926 άνοιξε το δικό του, όπου και γεννήθηκε η εκλεπτυσμένης γεύσης καριόκα.

kargioka1 αντίγραφο

Πρόκειται για μία σπάνιας γεύσης σοκολατένια λιχουδιά, που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, ξεκινώντας από τον ήχο ξετυλίγματος του γνωστού αλουμινόχαρτου που την περιτυλίγει, προκαλώντας μας ακατάσχετη σιελόρροια και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το σοκολατένιο λαχταριστό μισοφέγγαρο της καριόκας, περνώντας στο άρωμα των πάμπολλων συστατικών της, που αναδύονται στην πρώτη κιόλας δαγκωνιά και στις αμέτρητες γεύσεις και υφές που κατακλύζουν τον ουρανίσκο μας. Φτιάξτε τις και απολαύστε τις με τον απογευματινό καφέ ή την ζεστή σοκολάτα σας και μην ξεχνάτε ότι στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν τουλάχιστον για 3 μήνες. Εννοείται, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για αυτοσχεδιασμούς, στο πλαίσιο των οποίων μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα, το υποβρύχιο βανίλα με οποιουδήποτε άλλου αρώματος αντίστοιχο γλυκό, το κονιάκ με λικέρ της αρεσκείας σας ή τις σταφίδες με κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο. Και φυσικά οι καριόκες μπορούν κάλλιστα να βουτηχθούν και σε λευκή σοκολάτα, δίνοντας έτσι νόημα στην αληθινή σημασία της λέξης "kari’oka", που στην πραγματικότητα σημαίνει λευκό σπίτι, στην γλώσσα Tupi των γηγενών Βραζιλιάνων.

 

Υλικά
225 γραμ. μπισκότα τύπου πτι - μπερ
130 γραμ. καρύδια «Επιλογή μου»
20ml κονιάκ ή ρακόμελο
1/4 κουταλάκι κανέλα «Επιλογή μου»
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουτάλια μέλι «Επιλογή μου»
25 γραμ. κακάο «Επιλογή μου»
100 γραμ. λιωμένο βούτυρο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 γραμ. ζαχαρούχο γάλα

Για την επικάλυψη
400 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα «Επιλογή μου»

 

Εκτέλεση
Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα μπισκότα και τα καρύδια και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν άλλα όχι να γίνουν πούδρα.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο καθώς και το ζαχαρούχο γάλα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε στον πάγκο δυο κομμάτια μεμβράνη και μεταφέρουμε το μείγμα. Πιέζουμε με τα χέρια ώστε να σφίξει και ρολάρουμε να πάρει ένα κυκλικό σχήμα.

Αφήνουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα ή στο ψυγείο για 3 ώρες.

Αφού παγώσει, αφαιρούμε την μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5 - 2 εκ.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Με μια τσιμπίδα βουτάμε κάθε κομμάτι καριόκα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Τέλος, αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα και σερβίρουμε. Μπορούμε να τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και να αποθηκεύσουμε.
Καλή επιτυχία!

karioka2 αντίγραφο

 

 Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2