top image food
MEGALI.jpg

4 Ιανουαρίου 2020
Η πρώτη συνταγή του χρόνου ήθελα να είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Αυτές που μου θυμίζουν τη γιαγιά μου Ελισάβετ και τα φαγάκια της.


Μεγάλωσα στο σπίτι της, με την αγάπη της, τη φροντίδα της και τις μυρωδιές της. Νοικοκυρά από της λίγες στο χωριό, όλα ταχτοποιημένα και καθώς πρέπει. Από το σπίτι της, μέχρι τα φαγητά της, μέχρι πάνω της.
Έτρεχε στα χωράφια και δούλευε σαν άντρας αλλά της άρεσε και το λούσο. Το καλό της το παλτό, 2-3 φορέματα για την εκκλησία, τα πρόχειρα της ρούχα, τα μεσοφόρια της που τα θελε πάντα άσπρα και κάθε βράδυ τύλιγε τα κοντά της μαλλιά με κάτι κορδελάκια για να τα κάνει μπουκλάκια. Το πρωί έπλενε τα δόντια της με μια πάστα που έφτιαχνε η ίδια με χαμομήλι, λεμόνι και σόδα (αν θυμάμαι καλά), και με ένα βουρτσάκι έτριβε το πρόσωπο της με πράσινο σαπούνι.


«Νεκταράκι μου να τρίβεις καλά τη μούρη σου κάθε πρωί, να καθαρίζει, να ασπρίζει. Να βάζεις και τη πέτσα του γιαουρτιού, ξέρεις ήντα καλό που κάνει; Δες τη μούρη μου, πιά καλή είμαι εγώ από τη Μεταξούλα που τση ρίχνω και σκιάς (τουλάχιστον) είκοσι χρόνια. Και στα μαλλάκια σου παιδί μου, να βάνεις λάδι, ελαιόλαδο, να δεις πως θα λάμπουν και πόσο γερά θα νάναι».


Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με το φαγητό. Οι παλιές νοικοκυρές ήταν παντού νοικοκυρές, και στο σπίτι τους, και στα φαγητά τους, και στα παιδιά τους, και στον άντρα τους και στον εαυτό τους.
Καλή χρονιά λοιπόν να έχουμε και να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας.
Πάμε να δούμε την αγαπημένη μου συνταγή.

10

Υλικά
1 κιλό χοιρινό σε μικρά κομμάτια (σπάλα ή μπούτι)
1 κιλό γιαχνερά χόρτα ή άγρια
1 ξερό κρεμμύδι
1 μάτσο μάραθα
50ml ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε να γυαλίσει και προσθέτουμε τα κομμάτια το χοιρινό. Τσιγαρίζουμε και από τις δυο πλευρές να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό μέχρι να καλυφτεί το κρέας, αλατίζουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Ψήνουμε για μίση ώρα περίπου σε μέτρια θερμοκρασία.

1  2
Πλένουμε τα χόρτα και τα μάραθα και αφήνουμε να στεγνώσουν. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Ανοίγουμε τη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα χόρτα και τα μάραθα, αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί. Σκεπάζουμε ξανά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μίση ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

4  5
Αποσύρουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε δέκα λεπτά να μελώσει το φαγητό μας πριν σερβίρουμε.

6


Καλή επιτυχία!!!

 

9

7

8


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

 

ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΧΝΕΡΑ ΧΟΡΤΑ

8

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΕ ΓΙΑΧΝΕΡΑ ΧΟΡΤΑ

DSC02356