top image food
MEGALI.png

Στην Κρήτη, ο οβελίας, οι σούβλες και τα πασχαλινά υπαίθρια φαγητά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σχεδόν άγνωστα εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα ήταν φαγητό εξοχής και προτιμούσαν να το τρώνε σε πανηγύρια ή μεγάλες παρέες στην ύπαιθρο και σε κτηνοτροφικές κυρίως περιοχές. Η σούπα και το βραστό ήταν η πρώτη τροφή μετά την Ανάσταση κυρίως σε ορεινές περιοχές της δυτικής Κρήτης. Οι γαμπροί Στερεοελλαδίτες και από Πελοπόννησο φέρανε στην Κρήτη το έθιμο της σούβλας.
Στην Ανατολική Κρήτη το πασχαλινό μενού ήταν κατσίκα ή αρνί κοκκινιστό, βραστό ή κατσικάκι με φρέσκα αμύγδαλα. Λόγο του εγκλεισμού αυτές τις μέρες, δεν βγήκαμε έξω στην εξοχή να σουβλίσουμε. Θυμήθηκα λοιπόν, όλα αυτά τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μου και αυτά απολαύσαμε στο γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι.
Κατσικάκι με φρέσκα αμύγδαλα λοιπόν, ένα νοσταλγικό φαγητό που έφτιαχνε η γιαγιά μου συχνά αυτή την εποχή που είχε φρέσκα αμύγδαλα. Σας το παρουσιάζω λίγο καθυστερημένα για πασχαλινή πρόταση αλλά ήταν μια σκέψη της στιγμής που δεν είχα προετοιμάσει για να ανεβάσω στη σελίδα. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Απολαύστε το όσο ακόμα μπορείτε να βρείτε φρέσκα αμύγδαλα και γευτείτε την υπέροχη οξύτητα που δίνουν τα αμύγδαλα στο φαγητό.

1


Υλικά
1 κιλό κατσικάκι μπούτι
50ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 μάτσο μάραθα
2 μέτριες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
300γρ. φρέσκα αμύγδαλα
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Παίρνουμε κατσικάκι κομμένο σε μερίδες, πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσει.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το κατσικάκι και αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές.

5  6
Ρίχνουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και τις ντομάτες ξυσμένες. Διαλύουμε τον πελτέ μέσα σε μια κούπα ζεστό νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 45 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα αμύγδαλα αφού πρώτα έχουμε πλύνει πολύ καλά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα αμύγδαλα.

7  8
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!!!

2

3

4

Βρείτε μας σε
Facebook 
Instagram 
YouTube 


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΑΡΝΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ

5


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΜΑΡΑΘΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

10