top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-16.png

Το κους κους είναι ένα παραδοσιακό, υγιεινό φαγητό που τρώγεται σε μορφή σαλάτας αλλά παράλληλα συνδυάζεται τέλεια με κρεατικά και λαχανικά.

Δένει τέλεια με κοτόπουλο, μπριζόλες, κεφτεδάκια και ότι ψητό κρέας έχετε. Είναι οικονομικό υλικό που στα χέρια μιας καλής μαγείρισσας, με καλά φρέσκα υλικά και με μια σωστή συνταγή, φτιάχνεις ένα φαγητό που θα το ζήλευε και ο βασιλιάς. Με πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό ψιλοκομμένο να τσιγαρίζονται, μοσχοβολάει το σπίτι. Με κοτόπουλο και κους κους κάνεις ένα ζηλευτό πιάτο για να τρέχουν τα σάλια.

Το κους κους φτιάχνεται από χοντροκομμένο σιτάρι, βρέχεται με νερό, περνά μέσα από αλεύρι, κοσκινίζεται και αφήνεται να στεγνώσει. Ένα ζυμαρικό που έχει τις ρίζες του σε αυλές της Μεσογείου, όπου γυναίκες με άπειρη υπομονή έπλαθαν με το χέρι τους μικρούς σβώλους από ζυμάρι και τους έβραζαν σε νερό. Το γνωρίζουν καλά σε πολλά μέρη του ελλαδικού χώρου όπως στη Θράκη, το Ανατολικό Αιγαίο, στην Ηλεία και στην Κρήτη. Στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι που είναι ελαφρώς διαφορετικό. Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι το ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζεται. Στην Κρήτη το λένε κουσκούσι, αλλά το φτιάχνουν με αλεύρι, πλιγούρι, αλάτι και νερό. Στην Ηλεία ο κουσκουσές είναι ζυμαρικό που φτιάχνουν με αυγά, πρόβειο γάλα και αλεύρι, μαγειρεύεται σαν το κριθαράκι στην κατσαρόλα αλλά και στον φούρνο.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
2 ξερά κρεμμύδια
100ml ελαιόλαδο
150ml κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

400 γραμμάρια κους κούς Οικονόμου Θράκης ''Θησαυροί της Ελλάδας''

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του, προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη και ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε μία κούπα ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε το φαγητό αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο ακόμα νερό.

Αφού έχει ψηθεί το κοτόπουλο, βράζουμε το κούς κούς σε αρκετό αλατισμένο νερό για 3 λεπτά περίπου, σουρώνουμε και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε για 2 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο 3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site τωνSUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΥΓΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο 3