top image food
gjhjh.jpg

Σε μας τους Έλληνες, με το άκουσμα της λέξης γίγαντες, ο νους μας τρέχει στην μυθολογία με τους υπερφυσικούς γίγαντες που τους φανταζόταν να ξεκολλούν με ευκολία βράχους ολόκληρους και να τους εκσφενδονίζουν μακριά.

Όταν μιλάμε όμως για κουζίνα και φαγητά, μιλάμε για ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Ένα πιάτο, με κατάλληλη κόκκινη σάλτσα και παρθένο ελαιόλαδο, τέλειο για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Τα όσπρια και ιδιαίτερα οι γίγαντες δένουν πολύ καλά με λουκάνικα σε ροδέλες. Το πάντρεμα του πικάντικου λουκάνικου μεταμορφώνει στην κυριολεξία ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο δίνοντας του πιο πλούσια γεύση. Το χωριάτικο λουκάνικο μοιράζει το καπνιστό άρωμα του σ’ όλο το φαγητό κάνοντας πολύ κόσμο να τους λατρεύουν.

Στην Ελλάδα στις μέρες μας κάθε τόπος φτιάχνει τα λουκάνικα με τον τρόπο του. Η αγάπη των Ελλήνων για λουκάνικα βαστά από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι έλληνες ήταν μεγάλοι λάτρεις των λουκάνικων, γεγονός που μαρτυρούν και τα δεκάδες αποσπάσματα από τον Όμηρο έως τον Αριστοφάνη, που στην κωμωδία του Ιππείς φαντάζεται για διάδοχο του Περικλή και του Κίμωνα έναν αλλαντοποιό, τον οποίο παρουσιάζει να πουλά ζεστά λουκάνικα με την τάβλα κρεμασμένη στο λαιμό.

Το κατ’ εξοχή κρέας για λουκάνικα είναι το χοιρινό ενώ σήμερα συνηθίζεται πολύ το μοσχαρίσιο που είναι πιο άπαχο. Αυτό που τα νοστιμεύει είναι το μείγμα από βότανα της ελληνικής φύσης (ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι) με σκόρδο, πράσα, μπαχαρικά και απαραίτητα το αλάτι για να νοστιμίσει το μείγμα.

 

Υλικά

500γρ. φασόλια γίγαντες Καστοριάς

450γρ. λουκάνικα Καρδίτσας με πράσο Σακελλαρίου

100ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 πράσο

1 πιπεριά κόκκινη

1 κουταλιά πελτέ

100ml κόκκινο κρασί

400γρ. ντομάτα κονκασέ

2 κουταλιές σέλινο ψιλοκομμένο

2 φύλλα δάφνης

1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

Ελάχιστη καυτερή πάπρικα ( προαιρετικά)

Αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους γίγαντες με κρύο νερό και μισή κουταλιά χοντρό αλάτι, αφήνουμε για ένα βράδυ να μουλιάσουν.

Την επόμενη μέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το λουκάνικο κομμένο σε χοντρές φέτες, σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές και αφαιρούμε σε ένα πιάτο.

Έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο κομμένα σε ροδέλες, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά σε λεπτές φέτες.

Αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Αμέσως μετά προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το σέλινο και τα μπαχαρικά, μαγειρεύουμε τη σάλτσα για πέντε λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία.

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τους γίγαντες κρατώντας μία κούπα νερό και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί ή γάστρα. Αδειάζουμε τη σάλτσα από πάνω, προσθέτουμε τα λουκάνικα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα το νερό και ανακατεύουμε ξανά.

Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για μία ώρα περίπου.

Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε, ιδανικά μπορούμε να συνοδεύσουμε με θρυμματισμένη φέτα.

Καλή επιτυχία!

οσπριααα

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ

1