top image food
fakorizo1A.png

Τα γεμιστά είναι από τα δημοφιλή παραδοσιακά, αυθεντικά, ελληνικά πιάτα που αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στις κουζίνες όλου του κόσμου και κερδίζουν τις καρδιές των καταναλωτών, διεθνώς.Εμβληματικό, πεντανόστιμο, κυρίως καλοκαιρινό πιάτο που φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές και το απολαμβάνουν όσοι κάτσουν στο τραπέζι.Μας αρέσει να τα συνοδεύουμε με φέτα, ένα καθαρά ελληνικό προϊόν.

Τρώγονται πολύ ζεστά, έως χλιαρά, ακόμα και εντελώς κρύα. Λαδερό φαγητό με ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, κολοκυθάκι, μελιτζάνες γεμιστές συνήθως με ρύζι και μαγειρεύονται με μπόλικο λάδι. Η παράδοση τους πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, με πολλές παραλλαγές να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή.

fakorizo33

Μερικές φορές το ρύζι αντικαθίσταται με πλιγούρι, λαχανικά με κιμά ή με μια τολμηρή πρόταση που είναι το φακόρυζο. Μια καλή ιδέα που έχουν αρχίσει κάποιες νοικοκυρές να πειραματίζονται με αυτό.Η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών της ελληνικής υπαίθρου να αξιοποιούν ότι τους χάριζε η φύση αλλά και ότι τους είχε απομείνει για να φτιάξουν ένα νέο φαγητό για την οικογένεια τους, δημιούργησε πολλές τέτοιες συνταγές ρυζιού με όσπρια, όπως φασουλόρυζο,φακόρυζο, ρεβυθόρυζο κ.ά. Οικονομικό φαγητό που γίνεται στο άψε σβήσε, σε λίγα μόλις λεπτά. Φαγητό των παππούδων μας, αυτών που μας δίδαξαν την υγιεινή διατροφή και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και εμείς στα παιδιά μας. Η ιδέα να χρησιμοποιούν ως γέμιση σε λαχανικά βρασμένες φακές με ρύζι, έχει αρχίσει να βάζει ιδέες σε πολλές νοικοκυρές. Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί με πληθώρα διαφορετικών τρόπων. Είναι η πιο σημαντική τροφή στον κόσμο που συμπληρώνει καθημερινά τις διατροφικές ανάγκες δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Υλικά
4 μεγάλες ντομάτες
4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες )
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
140 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
150 γρ. φακή βρασμένη
1/3 κουταλάκι κύμινο
χυμό ενός λεμονιού
ζάχαρη
200ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Κόβουμε τα καπάκια τους και αδειάζουμε την σάρκα με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο.
Πασπαλίζουμε τις ντοματες εσωτερικά με λίγη ζάχαρη. Τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το ρύζι, την φακή, τον άνηθο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο τα μπαχαρικά και τέλος 100ml ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λαχανικά έως τα 3/4. Στο ταψί, αλατίζουμε εξωτερικά τα λαχανικά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισό φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα. 15 λεπτά πριν να είναι έτοιμο, ξεσκεπάζουμε για να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία !

fakorizo3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ

ΣΦΟΘΓΓΑΤΟ1Ν5

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 λαζανια1