top image food
MEGALI.jpg

Το ρόδι ή ρόγδι που λέμε στην Κρήτη, είναι ο καρπός της ροδιάς ή ρογδιάς που συλλέγεται στα μέσα του φθινοπώρου. Ζουμερός κόκκινος καρπός που έχει συνδεθεί με την μακροζωία, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προλαβαίνει σημαντικές παθήσεις. Ιερός καρπός , ευλογημένο φρούτο, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στην μαγειρική, σε γλυκά, μαρμελάδα, σαλάτες, μπορούμε να απολαύσουμε το θεϊκό χυμό του και ακόμα να φτιάξουμε λικέρ.

 

8
Με τα φρέσκα φρούτα εποχής με τα υπέροχα αρώματα τους εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να φτιάξουμε σπιτικά λικέρ φτιαγμένα με τα δικά μας χέρια. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος. Μόνο θέληση, λίγη υπομονή, και φρέσκα φρούτα.
Κάποτε, την εποχή της γιαγιάς και του παππού, το σπιτικό λικέρ ήταν είδος της μόδας. Κάθε σπιτικό είχε μαζί με την ρακή και ένα λικεράκι για τις γιορτές και για τις επισκέψεις φίλων και οικείων που θα προσφερόταν μαζί με το γλυκό εποχής. Τις τελευταίες δεκαετίες τα σπιτικά λικέρ έγιναν ξεπερασμένα αφού άλλαξαν οι συνήθειες, οι προτιμήσεις, οι τάσεις, και πολύ συνετέλεσε η προώθηση των βιομηχανικών λικέρ μέσα από την δύναμη της διαφήμισης.

7
Σήμερα τα σπιτικά λικέρ ξανακερδίζουν έδαφος. Οι νοικοκυρές ψάχνουν τα ξεχασμένα τετράδια της μαμάς και της γιαγιάς και δοκιμάζουν ξανά να φτιάξουν τα αγαπημένα λικέρ μιας άλλης εποχής.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια η τάση να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις αξίες άλλων ρομαντικών εποχών, τα χρώματα, τις γεύσεις, τρόπους ζωής, συνήθειες, εκφράσεις, σε ήχους και εικόνες.
Ξαναφτιάχνουμε το εγκαταλελειμμένο σπίτι των προγόνων μας, το στολίζουμε με έπιπλα, καλύμματα και σκεύη εκείνης της εποχής. Μαγειρεύουμε με παλιές συνταγές, απολαμβάνουμε το φαγητό μας σε σκεύη περασμένων εποχών, καλλιεργούμε παλιές ποικιλίες, γενικά ανασκαλεύουμε τις ρίζες μας.
Μαζέψαμε αρκετά ρόδια μιας και η φετινή χρονιά έχει καλή απόδοση στις ροδιές μας και μείνανε αρκετά για να φτιάξω το λικεράκι μου. Πάμε να το απολαύσουμε!

                                                           6

 


Υλικά
1 κιλό σπόροι ροδιού
1l ρακί ή τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο ) ή βότκα
700γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
2-3 καρφάκια γαρίφαλο

Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε περίπου οκτώ ρόδια μεγάλα, τα καθαρίζουμε εύκολα με το ακόλουθο τρόπο, δείτε εδώ. Ζυγίζουμε το καρπό, θα πρέπει να πάρουμε ένα κιλό.
Πιέζουμε ελαφριά τους καρπούς με ένα πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο για πουρέ ώστε να σπάσουν μερικοί καρποί και να βγάλουν χυμό και αρώματα.

1


Σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τη ζάχαρη, τη ρακί, τους σπόρους ροδιού, και τα μυρωδικά.

2


Ανακινούμε πολύ καλά και αφήνουμε για ένα μήνα σε σκοτεινό ντουλάπι, ανακινούμε ξανά κάθε δυο μέρες για να λειώσει η ζάχαρη.
Όταν είναι έτοιμο το περνάμε από σουρωτήρι και μετά από τουλουπάνι.

3
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Διατηρείτε εκτός ψυγείου.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το περσυνό μου λικέρ που είχα φτιάξει γύρο στον Ιανουάριο. Φυσικά δεν έχει μείνει τίποτα, έφυγε όλο για δώρο σε καλούς φίλους που το εκτίμησαν και το τίμησαν. Περιμένω για την φετινή παραγωγή τώρα που ξεκίνησε η εποχή τους.
Καλή επιτυχία!!!

4

5