top image food
salata-nuts1.png

Οι σαλάτες, πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος και συστατικών, αποτελούν ένα πραγματικό διαμάντι στο θησαυροφυλάκιο της διατροφής και η κατανάλωσή τους μόνο οφέλη έχει να προσφέρει όχι μόνο ως προς την σωματική, αλλά και ως προς την πνευματική και κατ’ επέκταση την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

salata3

Η σπουδαιότητα της σαλάτας φαίνεται να έχει εντοπιστεί από πολύ νωρίς, καθώς στο κατώφλι του 18ου αιώνος, το έτος 1699, κυκλοφορεί το «Acetaria» του John Evelyn, το πρώτο βιβλίο μαγειρικής αφιερωμένο αποκλειστικά στις συνταγές για σαλάτες, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο πρώτος ορισμός της σαλάτας, όπως την γνωρίζουμε έως και σήμερα: «Μια μελετημένη σύνθεση με ωμά, φρέσκα χόρτα, λαχανικά και μυριστικά, που μπορούν με ασφάλεια να καταναλωθούν αρτυμένα με κάποιο όξινο χυμό, λάδι και αλάτι, υλικά που τους προσδίδουν μια ιδιαίτερη πνοή, σώμα». Πέραν του ορισμού εντυπωσιακή είναι και η όλη προσέγγιση του θέματος, καθώς ο συγγραφέας δίνει ακριβείς οδηγίες για την διαχείριση των σαλατικών, την διαλογή, το καθάρισμα, το πλύσιμο και το στέγνωμά τους σε σουρωτήρι με περιστροφικές κινήσεις, καθώς και για δεύτερο στέγνωμα σε πετσέτα!

salata5

Με λάδι, ξίδι και αλάτι έτρωγαν τα σαλατικά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και αργότερα οι Ρωμαίοι, ενώ ο γνωστός Ρωμαίος γευσιγνώστης Απίκιος αναφέρει ως δημοφιλή αρτύματα για τα ωμά βότανα τον γάρο -ένα είδος σάλτσας από ψάρια-, το λάδι και το κύμινο, την ίδια στιγμή που η μαρουλοσαλάτα του αρτύζεται με ξίδι και άρμη, υλικά «που βοηθούν την πέψη και πιστεύεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση». Παρατηρούμε ότι το αλάτι δεν απουσιάζει ποτέ από την σαλάτα, γι’ αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η ονομασία salata (=αλμυρά, αλατισμένα), προκύπτει ακριβώς από το λατινικό sal, που σημαίνει αλάτι.

salata17

Η Γαλλία, πατρίδα της περίφημης vinaigrette, θεωρείται επίσης μητέρα της σαλάτας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ενώ Γάλλος ήταν και ο dʼ Albignac, ο πιο διάσημος σαλατοποιός της εποχής του (18ος-19ος αιώνας), του οποίου οι σαλάτες αποτελούσαν το πιο μοδάτο έδεσμα για την καλή κοινωνία της Αγγλίας. Στην εποχή μας η εξέλιξη και οι πληροφορίες και σε αυτόν τον τομέα είναι καθημερινές και καταιγιστικές, με σαλάτες από κάθε άκρη του πλανήτη να φιγουράρουν στο καθημερινό μας τραπέζι, με κάποια ονόματα-θρύλους να ξεχωρίζουν σαν λαμπερά αστέρια στον έναστρο γαστρονομικό μας ουρανό. Μεταξύ αυτών η Caesar με κοτόπουλο, κρουτόν και παρμεζάνα, η Niçoise με πατάτες, τόνο, φασόλια και ελιές, η λιβανέζικη tabbouleh με πλιγούρι, μαϊντανό και ντομάτα, η μεξικάνικη σαλάτα με μαύρα φασόλια, καλαμπόκι, κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι, η ρώσικη σαλάτα με πολλά λαχανικά και μαγιονέζα και βέβαια η ελληνική χωριάτικη σαλάτα, μια κατηγορία από μόνη της, καθώς μπορεί να αποτελέσει ακόμα και κύριο πιάτο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υλικά
200 γρ. πράσινη σαλάτα mix
15 ντοματίνια
100 γρ. Γαλένι ή κάποιο κρεμώδες τυρί
15 Φέτες σαλάμι μπύρας
100 γρ. Φρούτα εποχής
1 παστέλι
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Κρέμα βαλσάμικο ξύδι

 

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τα ντοματίνια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε από την πλευρά που είναι το κοτσάνι ένα καπάκι. Αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους με ένα μυτερό μαχαίρι.

Γεμίζουμε τα ντοματίνια με Γαλένι με ένα Κορνέ ή με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού.

Σε μία σαλατιέρα βάζουμε την σαλάτα. Παίρνουμε τις φέτες το σαλάμι και γυρνάμε κυκλικά σαν τριαντάφυλλο. Τοποθετούμε σε διάφορα σημεία πάνω στην σαλάτα και ενδιάμεσα τα ντοματίνια.

Ρίχνουμε διάσκορπα τα φρούτα και κόβουμε σε κομμάτια το παστέλι.

Αλατίζουμε προσεκτικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο ξύδι.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη για να σερβίρουμε και να εντυπωσιάσουμε.
Καλή επιτυχία!

salata12

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΥΦΑΔΟ

ΚΑΣΤΑΝΑ2

ΔΙΠΛΕΣ

diplesmemeli6