top image food
ΑΡΧΙΚΗ.png

Την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, το τραπέζι είναι στρωμένο με κοινή συνεισφορά τροφίμων σ’ ένα σημείο καθολικής σύναξης.

Το χταπόδι είναι ένας μεζές που βρίσκεται μαζί με σαρακοστιανούς μεζέδες, με λαγάνα, ελιές, ταραμά, χαλβά κλπ.

Το αγαπημένο θαλασσινό, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και πληθώρα συνταγών όλο το χρόνο, φρέσκο ή κατεψυγμένο. Στα κάρβουνα σκορπά τις μυρωδιές του παντού. Στιφάδο είναι λουκούμι με τα κρεμμυδάκια να λιώνουν στο στόμα. Απογειώνεται με πατάτες τηγανιτές. Όπως και να το κάνεις δεν θα αφήσεις μπουκιά στο πιάτο και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με ούζο ή κόκκινο κρασί.

ΠΙΑΤΟ3

Yλικά
1000- 1.500 γραμμάρια χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
100ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
150ml κόκκινο κρασί
20ml ξύδι
2 κουταλιές πελτέ
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
2 φύλλα δάφνης
6-8 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι μας με μπόλικο νερό και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Μεταφέρουμε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά, που θα βγάλει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες και σβήνουμε με κρασί και με ξύδι.

Βάζουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι, αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά.

Αφού έχει περάσει ο χρόνος για το χταπόδι, το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλη μισή ώρα περίπου. Ελέγχουμε κατά διαστήματα, αν το φαγητό μας χρειαστεί ελάχιστο νερό.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί, πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

ΧΤΑΠΟΔΙ2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ 

ΑΡΧΙΚΙ4