top image food
prasopitaxorisfillo2.jpg

Η πίτα είναι το σπεσιαλιτέ έδεσμα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Κάθε μια έχει να σου παρουσιάσει την δική της συνταγή πίτας, το δικό της μυστικό, την δική της τεχνική και το δικό της αποτέλεσμα.

Η πίτα με πράσα, τυριά και τραχανά είναι μια φανταστική πίτα του ονείρου. Την ώρα που έχεις ετοιμάσει το μεσημεριανό, βραδινό, καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι, την βγάζεις από το φούρνο ζεστή και αχνιστή και την σερβίρεις κομματιασμένη ως ορεκτικό στο κέντρο του τραπέζιού.

prasopitaxorisfillo

Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που υπερηφανεύονται για την πίτα τους. Σε κάθε σημείο της Ελλάδας θα βρεις και μια τοπική πίτα με μια τοπική ονομασία. Για παράδειγμα στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από διακόσια διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, για ειδικές περιστάσεις, αλμυρές, γλυκιές, με φύλλο ή χωρίς και με γέμιση, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Η Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Κύπρος έχουν άπειρες ονομασίες στις πίτες τους. Είναι ένα έδεσμα που όχι μόνο καταναλώνεται απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Για αυτό κατέχει ξεχωριστή θέση στη Μεσογειακή διατροφή.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας τις πίτες τις φτιάχνανε σε μεταλλικές, ξύλινες ή από πηλό φόρμες. Τα δε υλικά της ζύμης ήταν γάλα, ελαιόλαδο, λίπος, τυρί, αυγά, μέλι, βότανα και ξηροί καρποί. Τις ονόμαζαν ανάλογα με το σχήμα και τα υλικά. Οι πίτες εξακολούθησαν να είναι στη λίστα των γευμάτων και στους επόμενους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, απλά άλλαζαν μορφή από τόπο σε τόπο.

 

Υλικά
4 μεγάλα πράσα
300γρ. γλυκιά κολοκύθα (καθαρισμένη)
20ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
3 αυγά
150ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
150ml γάλα
200γρ. γλυκό τραχανά
300γρ. φέτα
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά καρέ.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα με την κολοκύθα για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Αφού είναι έτοιμα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα.

Ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη, την γραβιέρα, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα με την γλυκιά κολοκύθα και τέλος τον τραχανά.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μία μαρίζ απαλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Βγάζουν από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

prasopitaxorisfil43

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ


pantzarisalatakaridi2

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ

kounoupidi kokkinisto 3